Anton Hrachovský Rôzne Zo Slovenska

Hneď od rána dlhý rad: Na špeciálnu eurobankovku čakali stovky Zámčanov, FOTO

Počas novozámockého jarmoku sa do predaja dostal aj populárny suvenír v podobe bankovky s motívom Hlavného námestia. Ľudia naň už od rána čakali v radoch.

Ilustračný obrázok k článku Hneď od rána dlhý rad: Na špeciálnu eurobankovku čakali stovky Zámčanov, FOTO
5
Galéria
Foto: Anton Hrachovský

Už aj Nové Zámky majú svoju vlastnú eurobankovku. Po prvý raz sa dostala medzi ľudí v piatok 27. júla počas slávnosti Porciunkula. Jeden kus stojí dve eurá, pripravených bolo 7000 bankoviek. Špeciálnu eurobankovku s nulovou hodnotou krátko po ôsmej ráno pokrstil primátor Nových Zámkov Otokar Klein.

Novozámocká euro bankovka

U Novozámčanov vzbudila veľký záujem. Ľudia stáli kvôli jej kúpe už pred ôsmou hodinou ráno v rade dlhom od fontány takmer až k obchodnému domu Jednota. Našli sa aj takí, ktorí neváhali do Nových Zámkov prísť aj z iných miest. Išlo predovšetkým o zberateľov, z ktorých niektorí sa snažili o výmenu bankoviek s inými kupujúcimi. Nižšie sériové číslo podľa nich znamená vyššiu zberateľskú hodnotu bankovky.

„Pre mňa je najväčším úlovkom banskobystrická eurobankovka, najvzácnejšia je ale asi tá bratislavská s tlačovou chybou,“ povedal jeden zo zberateľom, ktorý meral do Zámkov cestu z Nitry.

Jej ústredným motívom, ktorého autormi sú Tomáš Dioši a Róbert Kopaj, je Hlavné námestie. Možno na nej nájsť viacero ochranných prvkov, aké sa používajú aj pri pravých euro bankovkách.

Rovnakú so skutočnými papierovými europeniazmi má novozámocká bankovka aj veľkosť. Rozmerovo je ako reálna 20-eurovka (133×72 mm), vyrobená je z rovnakého bavlneného papiera.

Nové Zámky sa tak zaradili k iným slovenským mestám ako Bratislava, Košice, Banská Bystrica, Kežmarok, Sliač či svetovým metropolám ako Pariž, Berlín alebo Barcelona. Tá bratislavská vyšla aj s tlačovou chybou, čo jej hodnotu zvýšilo.

Na zberateľskú eurobankovku Nových Zámkov čakali ľudia v rade
5
Galéria
Foto: Anton Hrachovský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM