Zo zahraničia

Holandský expremiér s manželkou podstúpili eutanáziu: Zomreli držiac sa za ruky

Láska až do posledného momentu. Holandský expremiér tvoril s manželkou pár vyše 70 rokov. Spoločne podstúpili eutanáziu.

Ilustračný obrázok k článku Holandský expremiér s manželkou podstúpili eutanáziu: Zomreli držiac sa za ruky
Zdroj: Pexels.com

Vo veku 93 rokov zomrel holandský expremiér Dries van Agt a jeho rovnako stará manželka po tom, ako spoločne podstúpili eutanáziu. Oznámila to v piatok nezisková ľudskoprávna organizácia The Rights Forum, ktorú expremiér založil, informuje TASR podľa správy agentúry AP.

Držali sa za ruky

„Zomrel držiac sa za ruky so svojou milovanou manželkou Eugenie van Agt-Krekelbergovou, jeho oporou, s ktorou bol viac ako 70 rokov a ktorú vždy nazýval ‚moje dievča‘,“ uviedla organizácia.

Pár po sebe zanechal troch potomkov, ako aj viacero vnukov a pravnukov.

Dvojicu už dlhší čas sužovalo podlomené zdravie. Van Agt utrpel v roku 2019 krvácanie do mozgu počas svojho prejavu na spomienkovom podujatí pre Palestínčanov a už sa nikdy úplne nezotavil. Len 2. februára pritom oslávil 93. narodeniny. Eutanáziu s manželkou podstúpil o tri dni na to, 5. februára.

Odišiel zo strany

Dries van Agt bol najskôr členom Katolíckej ľudovej strany (KVP) a následne stredopravicovej strany Kresťanskodemo­kratická výzva (CDA), ktorá vznikla v roku 1980 spojením KVP a dvoch protestantských strán. Funkciu premiéra zastával v rokoch 1977 až 1982. AP uvádza, že po odchode z aktívnej politiky bol čoraz progresívnejším a v roku 2017 nakoniec z CDA odišiel pre ideologické rozdiely v súvislosti s jej prístupom k Izraelu a Palestínčanom.

Prapradedko v úrade

O zosnulom expremiérovi sa pochvalne vyjadril aj súčasný predseda holandskej vlády Mark Rutte či holandská kráľovská rodina. Rutte ho nazval svojím „prapradedkom v úrade“ s „kvetnatým a jedinečným jazykom, jasným presvedčením a výrazným vystupovaním“, ktorý dodal holandskej politike v čase jej polarizácie „farbu a obsah“. Kráľovská rodina taktiež vyzdvihla, že vládu viedol v turbulentnom období, pričom svojou výraznou osobnosťou mnohých inšpiroval.

Vášnivý cyklista

Van Agt bol známy svojim impozantným rečovým prejavom s archaickými prvkami a tiež vášňou pre cyklistiku, s ktorou bol však po páde v roku 2019 nútený skončiť. Po návšteve Izraela v roku 1999 začal čoraz viac vyjadrovať svoju podporu Palestínčanom, pričom svoju skúsenosť z tejto cesty nazýval „obrátením“.

V roku 2009 založil neziskovú organizáciu The Rights Forum, ktorá sa zasadzuje za „spravodlivú a udržateľnú holandskú a európsku politiku týkajúcu sa palestínsko-izraelskej otázky“.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM