han Zo Slovenska

Hovorca prezidentky Martin Strižinec VYHLÁSIL: Dozrel čas hovoriť otvorene, aj ja som gej!

Chladnokrvná vražda dvoch mužov pred podnikom Tepláreň v centre Bratislavy otriasla spoločnosťou. Obeťami boli totiž členovia LGBTI komunity. A verejne sa k nej hlási čoraz viac známych tvárí.

Ilustračný obrázok k článku Hovorca prezidentky Martin Strižinec VYHLÁSIL: Dozrel čas hovoriť otvorene, aj ja som gej!
Zdroj: Facebook.com/Martin Strižinec

Okamžite po besnení tínedžera Juraja, ktorý svojím nenávistným činom pripravil o život dvoch mladých ľudí, sa členovia komunity LGBTI začali hlásiť o slovo.

Odrazu sa v celej spoločnosti začalo riešiť, že aj na Slovensku máme „takýchto“ ľudí. Kým jedna strana oroduje za svoje lepšie postavenie, druhá je striktne proti.

Politici dvojnásobnú vraždu odsúdili a pomaly začali riešiť niektoré body v schvaľovanom zákone o partnerskom spolužití. Lenže pri vyjadrení podpore v parlamente prišlo fiasko. Za bolo len 50 poslancov, čo nahnevalo aj hovorcu prezidentky Martina Strižinca.

Ten sa síce netají náklonnosťou k rovnakému pohlaviu, ale teraz to spravil verejne.

Otvorená spoveď

Hovorca Zuzany Čaputovej sa rozhovoril v podcaste Denníka N. V úvode hovoril o podniku Tepláreň, kde sa tragédia odohrala: „Nenechajme v tom Romana (majiteľ podniku, pozn. red.) samého. Rozmýšľam o tom celý týždeň a neviem či som viac smutný alebo nahnevaný. Zo súboja týchto pocitov vychádza prázdnota.“

Hovorcovi sa o tejto téme nerozprávalo ľahko, ale napokon aj on vyšiel s pravdou von. Pred pár dňami sa ako prvý rozhodol pre tento neľahký krok aj moderátor TA3 V politike Rastislav Iliev. Predtým tak urobil aj jeho kolega, tiež moderátor V politike. Richard Dírer sa v polovici júna v priamom prenose prihlásil k svojej homosexuálnej orientácii.

„V zásade to nie je žiadne tajomstvo. Som vyoutovaný pred všetkými, aj keď nie takto verejne, takže pre niekoho to bude asi prekvapenie. Môže to niečomu pomôcť v tejto chvíli,“ priznal teraz Strižinec, ktorého verejnosť pozná ako hovorcu slovenskej prezidentky.

„Je to osobné rozhodnutie a nedokážem teraz niekomu radiť o tom, či to urobiť,“ dodal Strižinec.

Dozrel čas

Ďalšie slová hovorcu boli takéto: „A tiež, že dozrel čas hovoriť čo najotvorenejšie a hovoriť o tom, že žijeme normálny život, že sme občania Slovenskej republiky, ktorí majú normálny život, chodíme do práce, nakupujeme v rovnakých obchodoch, varíme večere…“ Narážal tým na aktuálnu atmosféru, ktorú vyvolala zvýšená aktivita členov komunity LGBTI.

„Nemám pocit, že som v menšine. Ja som občan Slovenskej republiky. Čo som si uvedomil za posledné dni, tak je to súznenie s celou komunitou,“ povedal v podcaste a dokonca prezradil, kedy zistil, že je gej. „Zistil som to v puberte. Až reálne, keď som stretol prvého partnera, tak som o tom otvorene hovoril,.“

Nečakal zázrak

Hlasovanie v parlamente na tému lepších podmienok partnerského spolužitia sme už spomínali. „Nečakal som nič iné, lebo od tohto parlamentu sa nedá čakať v zásade nič. Tam je vlastne zázrak, že sa začala schôdza. To je najväčší úspech,“ skritizoval poslancov Martin Strižinec.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM