Webnoviny - Svet

ICTY: Začal sa proces so Zdravkom Tolimirom

WEBNOVINY.SK

Zdravko Tolimir Foto: SITA/AP

HAAG 26. februára (WEBNOVINY) – Pred medzinárodným tribunálom v Haagu sa v piatok začal proces s bývalým bosnianskosrbským generálom Zdravkom Tolimirom, ktorý čelí obvineniam zo spoluúčasti na masakre tisíciek moslimov v Srebrenici. Tolimir je obvinený z genocídy, vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti počas vojny v bývalej Juhoslávii v 90. rokoch. Počas procesu sa bude obhajovať sám. V čase konfliktu bol veliteľom spravodajského a bezpečnostného oddelenia bosnianskosrbskej armády a bol priamo podriadený generálovi Ratkovi Mladičovi. Tretieho najhľadanejšieho vojnového zločinca na Balkáne zadržali 31. mája na bosniansko-srbskej hranici. Na úteku bol od roku 1995.

Medzinárodný trestný tribunál OSN pre bývalú Juhosláviu (ICTY) so sídlom v Haagu obvinil Tolimira z vojnových zločinov, ktorých sa mal dopustiť počas vojny v rokoch 1992–95. Podľa obvinení Tolimir vedel o plánovaných čistkách v enklávach Srebrenica a Zepa, pričom sa na nich dobrovoľne zúčastnil. V júli 1995 podľa ICTY vykonal rozkaz vtedajšieho prezidenta Radovana Karadžiča na obsadenie Srebrenice, kde následne srbské jednotky zabili asi 8000 moslimov.

Prvého júla 1995 bosnianskos­rbské jednotky vstúpili do moslimskej enklávy kontrolovanej OSN a naložili tisícky mužov do nákladných áut. Následne ich popravili a telá pochovali v masových hroboch. Masakru, ktorú historici považujú za najrozsiahlejšie systematické vyvražďovanie v Európe od druhej svetovej vojny, označil Medzinárodný trestný tribunál za genocídu.

SITA/AFP

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM