Zo Slovenska

Ide do tuhého! Autodopravcovia hrozia BLOKÁDOU hraničného priechodu s Ukrajinou

Únia Autodopravcov Slovenska hrozí blokádou hraničného priechodu. Čo požaduje?

Ilustračný obrázok k článku Ide do tuhého! Autodopravcovia hrozia BLOKÁDOU hraničného priechodu s Ukrajinou
4
Galéria

Únia Autodopravcov Slovenska (UNAS) pohrozila, že zablokuje hraničný priechod zo slovenskej strany pre ukrajinských dopravcov. Prostredníctvom tlačovej správy to uviedol predseda UNAS Stanislav Skala.

Pohrozili blokádou

„Únia Autodopravcov Slovenska – UNAS vyzýva Ministerstvo dopravy SR, aby sa pridalo k Poľským dopravcom, ktorí si chránia svoj pracovný trh. Bolo by vhodné, aby sme začali spoločne riešiť problémy ohľadom ukrajinských dopravcov, ktorí ničia slovenský trh v rámci dopravy. Niekoľko rokov UNAS poukazuje na vážnu situáciu v doprave. Európska únia zrušila povolenia pre ukrajinských dopravcov v rámci EÚ, ale nedoriešila situáciu na Ukrajinskej strane,“ tvrdí Skala.

Podľa predsedu UNAS sa musia dopravcovia vopred hlásiť na prejazd cez hraničný priechod na ukrajinskú stranu. Únia preto nesúhlasí s vydaným nariadením Európskej komisie (EK) a dodáva, že pre našich dopravcov tak vznikli katastrofálne čakacie doby.

UNAS preto žiada ministerstvo dopravy, aby sa začalo angažovať v EK a požiadalo o vrátenie povolení pre ukrajinských dopravcov.

„Ak Európska komisia pre dopravu nedá tento súhlas pre ukrajinských dopravcov, tak UNAS je ochotná okamžite podporiť na hraniciach poľských dopravcov a UNAS zablokuje zo Slovenskej strany hraničný prechod pre ukrajinských dopravcov,“ upozornil Skala.

Nemusia spĺňať prísne podmienky

Na problémy s uvoľnením pravidiel a podmienok pre ukrajinských dopravcov pred niekoľkými dňami upozornilo aj Združenie cestných dopravcov Slovenskej republiky (ČESMAD Slovakia). „Ukrajinskí dopravcovia však vďaka tomu, že nie sú z členskej krajiny EÚ, nemusia spĺňať mnohé prísne harmonizované podmienky ako dopravcovia z EÚ. Súčasná situácia tak nahráva nerovnosti na trhu a zvýhodňovaniu zahraničných dopravcov. ČESMAD Slovakia opakovane žiadal, aby boli zavedené naspäť pravidlá podľa medzištátnych zmlúv a vykonávali sa kontroly udelených povolení pre komerčné prepravy,“ uviedol hovorca ČESMAD Slovakia Roman Kment.

Zneužívanie výnimiek?

Zduženie pripomenulo, že tento apel sa netýka humanitárnych a charitatívnych prepráv, rovnako ako aj dodávok pomoci Ukrajine v oblasti bezpečnosti a ochrany obyvateľstva. Tie totiž problém pre komerčný dopravný trh nepredstavujú. „Jednoznačne ale odmieta zneužívanie udelených výnimiek na komerčné prepravy. Nemalým problémom na hraniciach s Ukrajinou je tiež rezervačný systém pre dopravcov, kde sú viac zvýhodňovaní ukrajinskí dopravcovia oproti dopravcom z Európskej únie, ktorí musia čakať dlhšie na hraniciach. ČESMAD Slovakia je v kontakte so združeniami dopravcov z okolitých krajín, aj s Medzinárodnou úniou cestnej dopravy (IRU), a je pripravený v koordinácii s nimi aj pritvrdiť svoje kroky, aby slovenskí dopravcovia neťahali za kratší koniec,“ dodal Kment.

Poľsko-ukrajinské hraničné priechody blokujú poľskí vodiči kamiónov od 6. novembra. Chcú docieliť zavedenie komerčných povolení pre ukrajinské spoločnosti. Výnimku by tvorili iba dopravcovia, ktorí prevážajú humanitárnu pomoc a výzbroj.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Rádio Šírava/Dopravný Info-Servis HE - SV - ML - VT -MI - SO a okolie
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM