Webnoviny - Svet

Jacksonovmu doktorovi chcú odobrať licenciu

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA, AP BRATISLAVA 24. marca (WEBNOVINY) – Generálny prokurátor Kalifornie Jerry Brown odovzdal na losangeleskom súde v mene kalifornskej lekárskej rady žiadosť spísanú proti bývalému doktorovi Michaela Jacksona Conradovi Murrayovi. Jeho cieľom je presvedčiť súd, aby Murrayovi odobral licenciu na vykonávanie lekárskej profesie v čase, keď čelí obvineniu z neúmyselného zabitia speváka.

Bývalý lekár popovej hviezdy sa netají tým, že spevákovi podal pred smrťou anestetikum, aby mu pomohol zaspať. Brown je presvedčený o jeho profesionálnom pochybení. „Obžalovaný podal pacientovi M.J. smrtiacu dávku anestetika a iných silných liekov, čo viedlo k jeho smrti,“ uviedol Brown vo svojej správe pre súd. „Takýto zlý odhad a vystavenie pacienta ohrozeniu si vyžaduje, aby lekárska rada prijala opatrenia a chránila verejnosť pred nebezpečenstvom, ktoré tu hrozí,“ dodal. Murray trvá na tom, že neurobil nič zlé. Polícii údajne povedal, že nebol prvým lekárom, ktorý dal Jacksonovi anestetikum, aby zaspal. Losangeleský súd už jednu žiadosť o odobratie lekárskej licencie Murrayovi, ktorú minulý mesiac podala obžaloba, zamietol. Napriek tomu dostal lekár súdne nariadenie, že svojim pacientom nesmie podávať anestetiká.

Doktor Conrad Murray počas vykonávania resuscitácie Michaela Jacksona, a ešte predtým než zavolal záchrannú službu, údajne ukryl fľaštičky s liekmi a infúzie vrecko, ktoré zrejme obsahovalo látku zodpovednú za smrť speváka. Jacksonov asistent Alberto Alvarez vyšetrovateľom povedal, že 25. júna minulého roku vošiel do Jacksonovej izby a uvidel ho na posteli s infúziou zavedenou v nohe. Jacksonove ústa a oči boli široko otvorené a nevykazoval žiadne známky života. Murray vykonával dýchanie z úst do úst, zatiaľ čo Alvarez prevzal srdcovo-pľúcne oživovanie. Murray však zrazu s oživovaním prestal, aby mohol pozbierať nádobky a Alvarezovi prikázal, aby ich vložil do plastovej tašky a potom do ďalšej hnedej plátennej tašky. Tiež mu povedal, aby odstránil infúzne vrecko s bielou substanciou zo stojanu a vložil ho do modrej plátennej tašky. O dva dni neskôr Murray nasmeroval políciu do skrine v Jacksonovej spálni, kde v taške našli anestetikum a sedatíva. Losangeleský koroner neskôr vyhlásil, že Jacksonovu smrť spôsobilo predávkovanie anestetikom.

Bývalý guvernér štátu Kalifornia Jerry Brown už niekoľkokrát viedol kampaň proti lekárom predpisujúcim nadmerné množstvo liekov. Medzi prípadmi, ktoré jeho úrad vyšetroval, patrí aj smrť playmate Anny Nicole Smith, ktorá sa vo februári 2007 predávkovala liekmi. Brown bude podľa vlastných slov pracovať aj na objasnení smrti 38-ročného kanadského herca Coreyho Haima, ktorý zomrel 10. marca. Príčinou bolo pravdepodobne tiež predávkovanie liekmi na predpis.

SITA/Reuter

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM