Prokop Slováček Správy Zo Slovenska

Jeseň už preberie vládu nad počasím. Prečo sa končí babie, a nie dedove leto?

Už len do nedele potrvá krásne, takmer letné počasie. Ako bude od pondelka a prečo sa babiemu letu hovorí babie? Môžu sa to malé pavúčiky.

Ilustračný obrázok k článku Jeseň už preberie vládu nad počasím. Prečo sa končí babie, a nie dedove leto?
Zdroj: internet

„Aktuálne ovplyvňuje počasie u nás abnormálne rozsiahla tlaková výš, ktorá sa nachádza prakticky v celej južnej časti Európy. Už počas nedeľného večera však začne do našej oblasti prúdiť chladnejší vzduch,“ informuje imeteo.sk

Bude sa zväčšovať aj oblačnosť, v pondelok už môže byť na mnohých miestach dážď, dokonca aj intenzívny. Bude sa aj citeľne ochladzovať. V najteplejších oblastiach bude do 20 stupňov, na severe však môžu byť teploty len tesne nad 10 stupňov. Od hranice 1200 metrov budú prehánky snehové.

Takýto ráz počasie bude trvať do konca týždňa, mierne oteplenie čakajme až nasledujúci víkend.

Prečo nie „dedove leto“?

Podľa meteorológov je babie leto obdobie od polovice septembra do polovice októbra. Je charakteristické suchým počasím a s teplotami nad 20 stupňov. Väčšinou trvá 1–2 týždne. Rekordne dlhé, až sedemtýždňové bolo v roku 1959.

A presne takéto počasie vyhovuje malým pavúčikom. Tie sa vydávajú do sveta za účelom rozširovania svojho druhu. A vzduchom sa nechávajú pasívne unášať na malých pavučinkách. To ony sa nám lepia na tvár a na ruky.

A práve pavučiny našim predkom pripomínali strieborné vlasy babičiek. Preto to pomenovanie.

Prečítajte si aj: TIPY NA VÍKEND: Biela noc osvieti východ, ovčiari budú hľadať najkrajšiu ovečku

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM