Zo Slovenska

Kajetán Kičura už nebude členom Rady Protimonopolného úradu

Dôvodom je, že funkciu nevykonáva už štyri mesiace.

Ilustračný obrázok k článku Kajetán Kičura už nebude členom Rady Protimonopolného úradu
Zdroj: TASR /Ján Krošlák

Vláda v stredu schválila návrh predsedu PMÚ s pripomienkou a odvolala ho z tohto postu. Dôvodom je, že funkciu nevykonáva už štyri mesiace.

„Pripomienkou bolo, aby v uznesení bol explicitne doplnený údaj stanovujúci dátum odvolania k dnešnému dňu, t. j. 26. 8. 2020,“ priblížila pre TASR hovorkyňa PMÚ Adriana Oľšavská.

Kabinet mal jeho odvolanie na programe už na predchádzajúcom rokovaní, vtedy však návrh odložil. V tom čase sa totiž na Kičuru ešte nevzťahoval daný dôvod na odvolanie.

Vláda môže odvolať člena rady na návrh predsedu úradu, ak nevykonáva svoju funkciu dlhšie ako štyri po sebe nasledujúce kalendárne mesiace.

„Dňa 21. apríla 2020 bol JUDr. Kajetán Kičura, člen rady, obvinený a následne vzatý do väzby a nevykonáva svoju funkciu,“ konštatuje sa v predkladacej správe k návrhu na odvolanie.

Obdobie štyroch mesiacov, počas ktorých nevykonáva funkciu člena rady, podľa tohto materiálu uplynulo 21. augusta. Od 22. augusta sa tak na neho vzťahuje tento dôvod odvolania.

Radu tvorí jej predseda, ktorým je predseda úradu, a šesť členov. Rada PMÚ je orgánom rozhodujúcim o opravných prostriedkoch proti rozhodnutiam PMÚ vydaných v prvom stupni.

Rada tiež preskúmava rozhodnutia mimo odvolacieho konania, rozhoduje o obnove konania a o proteste prokurátora v prípadoch, v ktorých rozhoduje vedúci ústredného orgánu štátnej správy podľa zákona o správnom konaní.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM