Tomáš Šuhajda Regióny

Kaliňák si urobil osobnú hitparádu najlepších názvov našich dedín: Rebríček, na ktorý len tak nezabudnete :)

Aj toto prináša politika. Šéf rezortu vnútra Robert Kaliňák prišiel počas svojej práce do styku s mnohými obcami naprieč celým Slovenskom. Niektoré z nich mu zostali obzvlášť v pamäti. A to pre ich zaujímavý názov. Dokonca si vedie osobnú hitparádu tých najlepších. Ktoré sa ocitli v prvej trojke?

Ilustračný obrázok k článku Kaliňák si urobil osobnú hitparádu najlepších názvov našich dedín: Rebríček, na ktorý len tak nezabudnete :)
Zdroj: TASR

„Jedna z vecí, čo ma politika naučila, je poznať názvy slovenských obcí,“ uviedol slovenský minister vnútra Robert Kaliňák v talkshow Havranovo s tým, že si dokonca urobil hitparádu najlepších názvov slovenských dedín. A prezradil aj prvú trojicu obcí z tohto svojho rebríčka.

„Na treťom mieste sa umiestnila Suchá nad Parnou. Je to pri Trnave, pekný názov, taký výrečitý, slovenský…“ opísal Kaliňák názov obce, ktorá má viac než dve tisícky obyvateľov a známa je predovšetkým ako rodisko slovenského básnika Františka Hečka. „Na druhom mieste sú Lopušné Pažite,“ prezradil ďalej šéf rezortu vnútra s úsmevom ďalšie miesto zo svojej hitparády. Pre zaujímavosť, táto dedinka vznikla zlúčením obcí Lopušná a Pažite. A práve to vysvetľuje aj jej zaujímavý a nevšedný názov. No a potom minister vnútra prezradil absolútny vrchol jeho rebríčka.

„Najlepší názov slovenskej dediny podľa mňa je Popudinské Močidľany. Keď človek chce osloviť občanov – milí Popudinskí Močidľanci…“ s úsmevom sa zamyslel Kaliňák. Jedným dychom dodal, že ide o veľmi peknú a hrdú obec. Dokonca rovno aj pripustil, že niekedy na dôchodku po 60-ke by nebol proti kúpiť si v tejto pokojnej dedinke dom. Opísal ju totiž ako oázu pokoja.

My sme sa ešte pozreli aj do Pravidiel slovenského pravopisu, aby sme uviedli na správnu mieru, ako pomenovať obyvateľov spomínaných obcí. Tých z obce Suchá nad Parnou môžete volať Sušania alebo Parnianskosušania, obyvatelia dediny Lopušné Pažite sú Lopušnopažiťania. A čo jednotka v Kaliňákovom rebríčku, teda Popudinské Močidľany? Obyvateľ pochádzajúci z tejto obce sa volá Popudinskomočidľa­nec, obyvateľku by ste správne oslovili ako Popudinskomoči­dlianka. Ak by ste si teda pri tomto naozaj krásnom pomenovaní nedolámali jazyk :)

Môže vás zaujímať:

Zimný štadión vybuchol smiechom: To, čo urobili hokejisti na trestnej lavici, nečakal nikto!

Východniari sa zas vynašli: Anglické frázy preložili do východniarčiny, výsledok stojí za to :)

Krava Milka pred psychiatriou: Mestskí policajti v akcii, z komentára náčelníka sa neprestanete smi­ať!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM