Správy Krimi

Každý tretí mladý Slovák vyskúšal marihuanu: Je najpredávanejšou drogou u nás

Až tretina mladých ľudí na Slovensku má podľa najnovšej správy skúsenosti s užívaním marihuany. Je najčastejšie užívanou drogou u nás.

Ilustračný obrázok k článku Každý tretí mladý Slovák vyskúšal marihuanu: Je najpredávanejšou drogou u nás
Zdroj: TASR

Marihuana je najčastejšie užívanou nelegálnou drogou na Slovensku a najviac Slovákov sa lieči zo závislosti od metamfetamínu, vyplýva z dnes zverejnenej správy Európskeho monitorovacieho centra pre drogy a drogovú závislosť (EMCDDA). Takmer desať percent mladej populácie sa v prieskume tejto agentúry EÚ priznalo, že v uplynulom roku užili marihuanu.

Tretina mladých má skúsenosti s marihuanou

EMCDDA v prieskume zistila, že tretina Slovákov vo veku 15 až 34 rokov má skúsenosti s marihuanou a 9,3 percenta z nich užilo marihuanu v uplynulom roku. Na druhom mieste je s 1,2 percenta extáza a menej ako percento opýtaných sa priznalo k užitiu metamfetamínov a kokaínu.

Dôvodom odvykacej liečby sú pri Slovákoch v 45 percentách prípadov rôzne druhy amfetamínov nasledované marihuanou s 24 percentami. Až 18 percent drogovo závislých Slovákov sa lieči pre užívanie heroínu.

Agentúra zaznamenala 969 drogových deliktov. Slovenské úrady najčastejšie zhabávajú marihuanu, metamfetamín, heroín a kokaín.

Výzva pre Európu

„Drogová problematika zostáva naďalej veľkou výzvou pre európske spoločnosti. Výročná správa o drogách obsahuje analýzu, prehľad i nástroje na boj proti tejto hrozbe naprieč Európou, nielen na ochranu zdravia občanov, ale zastavenie veľkých ziskov z predaja drog, ktoré končia vo vreckách skupín organizovaného zločinu v Európe a inde,“ vyhlásil eurokomisár pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitris Avramopulos.

Každoročná správa EMCDDA obsahuje analýzu aktuálnej situácie v Európe v oblasti drog. Vyhodnocuje najnovšie trendy pri obchodovaní, užívaní drog a nové drogy, ktoré sa objavujú na trh a môžu byť nebezpečné. Agentúra tento rok prvý raz vydala 30 osobitných správ pre každý členský štát Únie, Nórsko a Turecko.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM