Webnoviny - Svet

Keňania chcú na MS v krose ukončiť čiernu sériu

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/AP

BYDGOSZCZ 26. marca (WEBNOVINY) – Keňa nezískala titul majstra sveta v krose na dlhej trati už od roku 1999, keď v Belfaste triumfoval legendárny Paul Tergat a zavŕšil sériu piatich titulov v rade. Túto čiernu sériu by mohol ukončiť v nedeľu v poľskom meste Bydgoszcz Paul Tanui, ktorý zvíťazil na najťažších krosových pretekoch sveta – februárovom kenskom národnom šampionáte. Ba čo viac, jeho triumf bol neuveriteľne suverénny, vyhral s náskokom 30,2 sekundy. Vlani štvrtý v juniorskej súťaži v Ammáne žije a trénuje v japonskej Fukuoke, kde využíva výborné podmienky tzv. firemného športového systému. Nasledovníkom Paula Tergata na krosovom tróne by mohol byť aj Leonard Komon, vlani štvrtý a predvlani druhý, prípadne ešte Joseph Ebuya. Keňania chcú na 38. MS rozšíriť aj zbierku 22 titulov v súťaži družstiev a urobia všetko pre to, aby sa neopakovala situácia z rokov 2004 a 2005, keď prehrali s Etiópčanmi.

Ďalšia vytrvalecká veľmoc Etiópia posiela na MS v krose obhajcu titulu Gebre-egziabhera Gebremariama (2009 – 1., 2004 – 2., 2003 – 3.), ktorému sa však v tomto roku zatiaľ príliš nedarilo, na dvoch krosoch IAAF skončil najlepšie šiesty v Seville. K ašpirantom na zlato by z Etiópčanov mohol patriť ešte Hunegnaw Mesfin a tajný tromf Azmeraw Bekele, ktorý vyhral národnú kvalifikáciu na MS 2010. Podobne ako Paul Tanui aj on však má len minimum medzinárodných skúseností. Pri neúčasti Zersenaya Tadeseho vkladá Eritrea najväčšie nádeje do Samuela Tsegaya a Uganďan Moses Kipsiro sa pokúsi pretaviť vlaňajšie ammánske striebro do zlata v Bydgoszczi.

Európania sú už tradične bez väčšej šance na úspech, naposledy získali muži zo starého kontinentu medaily v roku 2001, keď vyhral Belgičan marockého pôvodu Mohammed Mourhit pred Ukrajincom Sergejom Lebiďom. Najväčšie šance na solídny výsledok prisudzujú odborníci tentoraz Španielovi Alemayehu Bezabehovi a Britovi Mohamedovi Farahovi. Kenské či etiópske skalpy má v tomto roku na konte aj Sergio Sánchez, halový vicemajster sveta na 3000 m. Pravda, na krosových MS sa pobeží štyrikrát viac.

V súťaži žien sa hlavná pozornosť sústreďuje na súboj Keňanky Linet Masaiovej s Etiópčankou Tiruneš Dibabovou, ktorá vlani v Ammáne na MS neštartovala. Dibabová je štvornásobná majsterka sveta (2005/aj na krátkej trati/, 2006, 2008), 20-ročná Masaiová je úradujúcou svetovou šampiónkou na 10 000 m z Berlína a po bronze z roku 2008 a minuloročnom striebre by chcela konečne krosové zlato. Z etiópskej zostavy, ktorá sa javí silnejšia ako kenská, budú mať zálusk na popredné umiestnenia ešte majsterka sveta z roku 2003 a dvakrát bronzová (2004, 2005) Werknesh Kidanová, ktorá sa vracia po dvojročnej materskej pauze, a tiež vicemajsterka sveta na 10 000 m Meselech Melkamuová, trikrát bronzová na MS v krose na dlhej trati (2006, 2007, 2009).

IAAF rozdelí na prémiách pre najlepších celkovo až 280 000 dolárov. Víťazi individuálnych seniorských súťaži zinkasujú po 30 000 USD, najlepšie tímy si rozdelia po dvadsaťtisíc. Na finančnú prémiu má nárok prvých šesť mužov a žien v seniorských kategóriách a rovnako aj po šesť najlepších tímov.

Slovensko už ôsmy raz v rade svetový šampionát krosárov neobsadí. „Výkonnostne na takéto podujatie nijaký náš vytrvalec nemá,“ vysvetlil pre agentúru SITA dôvod neúčasti v Bydgoszczi šéftréner Slovenského atletického zväzu (SAZ) Vladimír Bezdíček. Naposledy štartovali Slováci na MS v roku 2002 v írskom Dubline (Róbert Štefko, Miroslav Vanko). Najlepším slovenským umiestnením je Štefkovo 10. miesto v kategórii vytrvalcov v roku 2001.

Program 38. MS v krose v Bydgoszczi (28. marca 2010) 12.00 juniori (8 km) 12.30 juniorky (6 km) 13.15 ženy (8 km) 14.10 muži (12 km)

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM