Správy Zo Slovenska

Koniec legendy? Známu umeleckú školu odpojili od PLYNU, topí sa v problémoch

V budove sídli aj gymnázium, študenti oboch škôl zostali doma. Školy už roky bojujú s klesajúcim počtom študentov, teraz pribúdajú ďalšie komplikácie.

Ilustračný obrázok k článku Koniec legendy? Známu umeleckú školu odpojili od PLYNU, topí sa v problémoch
Zdroj: Dnes24.sk

Študenti Súkromnej školy umeleckého priemyslu (SŠUP) a Súkromného gymnázia v Kremnici sa vzdelávajú dištančne. Budova, v ktorej obe školy v zriAďovateľskej pôsobnosti spoločnosti Swedish Education Group sídlia, bola pre nedoplatky odpojená od plynu a priestory tak nie je možné vykurovať. Pre TASR to potvrdila školská administrátorka Alexandra Kováčová.

Učia sa z domu

„Žiaci sa učia dištančne už druhý týždeň, a určite budú v dištančnej forme pokračovať až do 9. januára,“ uviedla Kováčová. Ako priblížila, na SŠUP aktuálne študuje 25 žiakov, v prípade gymnázia ide o 11 študentov.

Škola, ktorá vzdeláva umeleckých rytcov, kováčov, zlatníkov či dizajnérov má v Kremnici dlhoročnú tradíciu. Pôvodne Stredná umelecko-priemyselná škola v Kremnici bola založená v roku 1966, neskôr fungovala aj pod názvom Škola úžitkového výtvarníctva.

Swedish Education Group je zriaďovateľom SŠUP a súkromného gymnázia od roku 2011. Budova na Ulici Pavla Križku, v ktorej obe školy sídlia, je majetkom ich dovtedajšieho zriaďovateľa, Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), ktorý prevádzku škôl pre klesajúci počet študentov v tom čase posunul do súkromných rúk.

Kraj len vlastní budovy

Ako pre TASR uviedla hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková, kraj na výchovno-vzdelávací proces v súkromných školách nemá vplyv a obe spadajú priamo pod gesciu rezortu školstva. BBSK podľa jej slov vo vzťahu k súkromnému zriaďovateľovi škôl vystupuje len ako vlastník budov.

„V prípade, ak sa zriaďovateľ rozhodne školu zatvoriť, je kraj pripravený poskytnúť rodičom a žiakom súčinnosť pri umiestňovaní detí do iných škôl s podobným zameraním. Rodičom žiakov tejto školy sme už proaktívne zaslali zoznam takýchto škôl, aby mali prehľad o možnostiach štúdia,“ dodala Štepáneková.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM