Lenka Fedorová Rôzne Zo Slovenska

Košičanka Silvia chová neobyčajné plemeno psa: Ľudia ho zvykli porovnávať s medveďom

Silvia Mátéová z Košíc chová nevšedné psie plemeno, aké ste možno ešte na vlastné oči ani nevideli. Ide o bouviera, ktorých vlastní hneď viacerých.

Ilustračný obrázok k článku Košičanka Silvia chová neobyčajné plemeno psa: Ľudia ho zvykli porovnávať s medveďom
4
Galéria
Zdroj: Archív Silvia Mátéová

V uliciach Košíc môžeme natrafiť na pestrú škálu psích plemien. Kým najväčšiu skupinu tvoria kríženci, hneď po nich si svoje miesto držia yorkshiry. Ak by sme sa pozreli na opačný koniec rebríčka, našli by sme tam plemená, ktoré majú v Košiciach len zopár či dokonca iba jediného zástupcu, viac sa o tom môžete dozvedieť v našom nedávnom článku.

Milujúce až za hrob

Medzi majiteľov neobyčajného psieho plemena patrí aj Košičanka Silvia Mátéová. Chová totiž bouvierov. Podľa jej slov sa ich na Slovensku nachádza len zopár. Ako pre náš spravodajský portál uviedla, k chovu tohto plemena sa dostala v roku 1993, keď si z Moravy priniesla svoju prvú bouvierku „Chantal“ Linda Černý Favorit. V čom sa toto plemeno podľa nej líši od ostatných?

,,Bouvier je iný už aj vzhľadom. Je to impozantný statný pes s typickým dlhým fúzom. Pôvodne bol užívaný na preháňanie hovädzieho dobytka na statkoch, ťahanie mliekarenských vozíkov. Dodnes má rád prehľad a poriadok vo veciach. Výborne stráži majetok a môžete ho vidieť na strategickom mieste, z ktorého má prehľad skoro všade. Na druhej strane je to výborný rodinný pes, milujúci svoju rodinu až za hrob," povedala Silvia.

Práve vzhľad bouviera je pre mnohých veľmi zaujímavý a netypický. Ako uviedla Máteová, nakoľko je toto plemeno v našich končinách málopočetné, veľa ľudí ho nepozná, a tak si ho zamieňajú s inými veľkými psami. Niektorým môže dokonca pripomínať medveďa.

,,Predtým sa bouvierom kupírovali uši a chvost a preto ho ľudia porovnávali s medveďom. Bouvier má bohatú srsť, čo sa upravuje do výstavného strihu nožnicami alebo trimovaním," prezrádza ďalej chovateľka.

Silvia Máteová sa vzhľadom na nevšednosť svojich spominaných psov stretáva s rôznymi reakciami. ,,Často sa ľudia pýtajú, či má tento pes oči alebo či vidí, keďže má dlhú ofinu prekrývajúcu oko. Bouvier vidí veľmi dobre a viac zla by som urobila, keby som ofinu odstránila. Vo Flandrách, odkiaľ pochádza, často fúka vietor a ofina chráni oko pred prachom a zápalom," vysvetľuje.

Príbeh s colníkmi

Ako ďalej Máteová priznáva, sú ľudia, ktorí sa bouviera boja. Kým niektorí podľa jej slov kričia, aby s tou opachou išli preč, iní sa pýtajú či ho môžu pohladkať. ,,Bouvier nemá problém s cudzími ľuďmi na ulici, vďačne sa nechá pohladiť, pomojkať," vysvetľuje ďalej.

Na jednu reakciu však predsa len spomína doteraz. ,,Ešte keď boli hraničné prechody a nebol voľný pohyb v EÚ sme cestovali do Poľska na výstavu. Na hraniciach nás zastavili, nechali vystúpiť aj so psami a všetci colníci sa nahrnuli a obdivovali psov. Nič iné ich nezaujímalo," dodáva na záver s úsmevom táto chovateľka.

Zábery tohto nevšedného plemena si môžete pozrieť v našej priloženej fotogalérii.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Košíc a okolia

FOTO: Košičanka chová psov, akých ste možno ešte ani nikdy nevideli!
4
Galéria
Zdroj: Archív Silvia Mátéová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM