Webnoviny - Svet

Košická volebná komisia zaregistrovala kandidátov

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto SITA/Martin HavranKOŠICE 11. októbra (WEBNOVINY) – Košická mestská volebná komisia už skontrolovala všetky kandidačné listiny a pre tohtoročné komunálne voľby zaregistrovala osem kandidátov na primátora a 383 kandidátov, ktorí sa budú uchádzať o 50 poslaneckých mandátov v mestskom zastupiteľstve. Z tohto počtu je 87 nezávislých. Ako dnes agentúru SITA informoval predseda desaťčlennej mestskej volebnej komisie Dušan Dugáček, na poslancov nezaregistrovali len dvoch nezávislých kandidátov, pretože im po prekontrolovaní podpisových hárkov chýbali podpisy a nedosiahli predpísaný počet 600 podporovateľov.

Z ôsmich kandidátov na post košického primátora sú štyria kandidátmi strán či politických koalícií a štyria sú nezávislí. Súčasný primátor František Knapík je kandidátom koalície SDKÚ-DS, KDH, SMK, OKS a Strany zelených Slovenska. Koalícia postaví spoločnú kandidátku aj na 50 poslaneckých kresiel v mestskom zastupiteľstve, 23 je za SDKÚ-DS, 22 za KDH a piatich kandidátov postaví SMK.

Mesto Košice malo k 1. augustu 238 725 obyvateľov. V minulých komunálnych voľbách v roku 2006 sa o post primátora uchádzalo deväť kandidátov. Zvíťazil kandidát koalície SDKÚ-DS, KDH, SMK-MKP František Knapík, ktorý získal 21 242 hlasov. Účasť na voľbách bola 26,5 % zo 195 365 oprávnených voličov. Za koalíciu Smer-SD, Most-Híd kandiduje na primátora exminister zdravotníctva a poslanec Národnej rady SR Richard Raši. Koalíciu vytvorili aj na poslancov – Smer-SD stavia 31 a Most-Híd 11 kandidátov na poslancov. Za koalíciu strán SDĽ, Strana občianskej solidarity (SOS) a Strana zelených kandiduje doterajší starosta sídliska Ťahanovce Cyril Betuš. Strana SaS ide do volieb samostatne a na post primátora za ňu kandiduje Ladislav Rovinský, ktorý však nie je jej členom. O post primátora sa uchádza ako nezávislý Marek Kažimír, doterajší starostka košickej mestskej časti Krásna. Ako druhý nezávislý kandiduje vytrvalostný bežec Jozef Plachý. Tretím nezávislým kandidátom na primátora je Štefan Varga z košickej mestskej časti Barca. Ako nezávislá kandiduje aj doterajšia mestská poslankyňa Mária Gamcová.

Predseda košickej mestskej volebnej komisie Dušan Dugáček (HZD) bol vybraný dohodou členov komisie. Najprv za predsedu žreb určil Vladimíra Ponického, ten sa však postu hneď vzdal a navrhol, aby bol predsedom komisie 81-ročný Dušan Dugáček, ktorý aj v tomto vysokom veku patrí k aktívnym obyvateľom mesta. S voľbami a prácou vo volebných komisiách má Dušan Dugáček bohaté skúsenosti. „Predsedom volebnej komisie som bol v roku 1992 ešte za Východoslovenský kraj v rámci ČSFR. Potom som pôsobil vo viacerých volebných komisiách – od miestnej až po celoštátnu úroveň. Naposledy som predsedal ústrednej volebnej komisii pri prezidentských voľbách,“ povedal Dugáček a vyslovil presvedčenie, že komisia zabezpečí hladký a bezproblémový priebeh volieb.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM