Peter Handzuš Regióny Rôzne Zo Slovenska

Krása na Hrebienku: Neoficiálne majstrovstvá vo vyrezávaní ľadových sôch

Už po šiestykrát hostil Hrebienok počas víkendu 12.-14.1.2018 neoficiálne majstrovstvá vo vyrezávaní ľadových sôch Tatry Ice Master 2018.

Ilustračný obrázok k článku Krása na Hrebienku: Neoficiálne majstrovstvá vo vyrezávaní ľadových sôch
Foto: Peter Handzuš

Na podujatí sa tento rok zúčastnilo desať tímov zo Slovenska, Ruska, Poľska, Česka ale aj z USA, Walesu, Malajzie, Holandska, Lotyšska a Portugalska. Dvadsiati umelci z desiatich tímov zhmotnili 50 ton ľadu v jednej voľnej a dvoch súťažných témach. Na realizáciu diela mali každý deň vyhradený čas od 8:30 do 17:00.

Počas prvého dňa a voľnej témy, vyhodnocovali prácu sochárov návštevníci zo Slovenska, Poľska, Čiech si Ruska. Cenu sympatie za veľkých ovácií publika získal súťažný tím z Holandska, ktorý zobrazil mýtický výjav na tému boja dobra a zla.

Foto: Peter Handzuš

Sobota a nedeľa už patrila súťažným dňom, počas ktorých trojčlenná odborná porota hodnotila diela podľa prísnych kritérií ako použitie techniky, technické zručnosti a úroveň obťažnosti, rozmery a symetria, zhoda sochy s návrhom, či dôraz na detail. Samozrejme dôležitým kritériom bol aj prvý dojem či kreativita a celkový, konečný dojem diela.

Sobotnou, súťažnou témou podujatia Tatry Ice Master bola téma Krajina, odkiaľ pochádzam, ktorá vyjadrovala to najtypickejšie pre krajinu súťažného tímu a zaujala nielen porotu, ale aj všetkých, ktorí na Hrebienok v tento deň prišli. Tému, podľa poroty najlepšie zvládol tím Walesu so svojím stvárnením Draka z Waleskej vlajky, druhé miesto obsadil tím zo Slovenska so svojím stvárnením mnícha Cypriána a tretie miesto získal tím z Poľska a stvárnením Morskej Panny.

Nedeľný súťažný deň v rámci témy Svetová fauna a flóra, patril tímu z Ruska, ktorý stvárnil komára. Druhé miesto patrilo tímu z Čiech s ich stvárnením žralokov a tretie miesto obsadil poľský tím a ich včelí plást.

Ľadové sochy na Hrebienku
57
Galéria
Foto: Peter Handzuš

„Aj tento rok vznikli nádherné ľadové unikáty, ktoré si návštevníci Tatier budú môcť prísť pozrieť aj v nasledujúcich týždňoch. Všetky sochy sú absolútne unikáty. Vonkajšie sochy sú počas nasledujúcich dvoch týždňov nádherne farebne osvetlené a sú k videniu pokiaľ to počasie dovolí. Niektoré sochy sú chránené klimatizovanou kupolou a tie budú vítať návštevníkov až do apríla,“ uviedla Veronika Littvová, výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry.

Vstup do tejto Tatranskej galérie ľadových majstrov je zdarma a bude možný denne v rovnakom režime, ako je to pri Tatranskom ľadovom dóme.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM