Lucia Koscelníková Regióny

Krátke správy z Bardejova a okolia

V Bardejove sa množia potkany. Pri kontroverznej benzínke vzniká nový chodník. V Bardejovských Kúpeľoch pribudol Lekársky singletrack. Mestská rada zasadala.

Ilustračný obrázok k článku Krátke správy z Bardejova a okolia
Zdroj: OOCR Šariš Bardejov

Unikátna konferencia pre pedagógov v Bardejove

BARDEJOVSKÉ KÚPELE/ BARDEJOV. V piatok 3. novembra sa v hoteli Alexander uskutočnila dvojdňová medzinárodná konferencia „Go Bilingual“ pre pedagógov a učiteľov v oblasti vzdelávania s cieľom zvýšiť úroveň školstva na Slovensku.

Hlavným organizátorom podujatia je Martin Šmiľňák, riaditeľ Cirkevnej spojenej školy v Bardejove. Konferencie sa zúčastnil aj štátny tajomník Ministerstva školstva Peter Krajňák. Medzinárodnej konferencie sa zúčastnili aj profesori z amerických a anglických univerzít a stredných škôl.

Súčasťou edukačného programu boli rôzne formy vzdelávania, dôležitosť ovládania anglického jazyka, konceptualizujúce učenie zamerané na vedu a umenie, či inšpiratívne učenie z americkej Notre Dame University.

Župné voľby krátko ešte raz

BARDEJOV. V sobotu 4. novembra sa na území celého Slovenska uskutočnili voľby na predsedov a poslancov do samosprávnych krajov. Tohtoročné župné voľby mali oproti predošlým dve podstané zmeny.

Župana a župných poslancov sme si volili na päť rokov a nie štyri roky, ako to bolo v minulosti. Druhou zmenou bolo to, že voľby boli jednokolové a nie dvojkolové, ako to bolo predtým. Z hľadiska volebnej účasti boli tothoročné voľby rekordné.

V bardejovskom okrese prišlo k urnám 30,69% oprávnených voličov, čo je viac ako celoslovenský priemer. V bardejovskom okrese bolo dokopy 116 volebných okrskov. Nový župan a župní poslanci by na svoje posty mali nastúpiť do 4. novembra, teda do 30-tich dní od konania volieb.

Dobrý rok pre potkany

BARDEJOV. V pondelok 6. novembra sa na základe podnetov od občanov uskutočnilo v zasadacej miestnosti Mestkého úradu pracovné stretnutie. Predstavitelia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bardejov (RÚVZ) zasadali so všetkými kompetentnými ohľadom problému množenia sa hlodavcov na niekoľkých bardejovských sídliskách.

Definovali problém a možnosť deraterizácie. RÚVZ Bardejov vydal ešte na prelome leta a jesene výzvu na celoplošnú deraterizáciu, ktorá sa mala uskutočniť v termíne od polovice septembra do konca októbra. Bola to však výzva nie nariadenie a je otázne, či k tomu vôbec došlo.

Na pracovnom stretnutí sa dohodli, že v jari na budúci rok RÚVZ Bardejov vydá už nie výzvu, ale nariadenie na celoplošnú deraterizáciu. Nariadenie má inú právnu silu než výzva, je povinné a za jeho nerešpektovanie hrozí pokuta.

Makovická struna

BARDEJOV. V utorok 7. novembra sa konalo zasadnutie Zväzu Rusínov-Ukrajincov Slovenska na Štatistickom úrade v Bardejove. Diskutovali o blížiacej sa Makovickej struny, celoslovenskej ústrednej prehliadke rusínkych a ukrajinských piesní. Tento rok to bude už 45. ročník tohto podujatia.

Zároveň oslavovali aj 75. narodeniny Mikuláša Denisa, predsedu regionálnej rady Zväzu Rusínov-Ukrajincov Slovenska. Primátor mesta Boris Hanuščak (SMER-SD) mu odovzdal plaketu.

Okolo kontroverznej benzínky vzniká nový chodník. / Zdroj: Bardejovský Reportér

Nový chodník pri kontroverznej benzínke

BARDEJOV. V týchto dňoch vzniká na sídlisku Obrancov mieru nový chodník, ktorý prepojí ulicu Komenského s ulicou Tačevskou. Povedie z Komenského ulice, smerom na Mihaľov tesne okolo kontroverznej čerpacej stanice na Ťačevskej ulici, až po obchvat.

Výstavba je rozdelená do niekoľkých etáp, jej dokončenie závisí od finančných prostriedkov a pravidelných zmenách rozpočtu v mestskom zastupiteľstve. Práce na ukončení prvej etapy by mali potrvať do konca novembra. Chodník sa robí zo zámkovej dlažby, celá výstavba bude stáť 125-tisíc eur.

V pláne mesta sú v tomto úseku vyhradené aj ďalšie úpravy súvisiace s priechodom pre chodcov, vynovenou autobusovou zástavkou a novým verejným osvetlením.

Rastlina Cannabis (konope). / Zdroj: archív polície

A znova Cannabis

BARDEJOV. Začiatkom minulého týždňa prešovský krajský vyšetrovateľ obvinil za zločin nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov a prekurzorov 19-ročného mladíka z obce Brezov a 22-ročného mladíka z Giraltoviec. Obvinenie sa týka nielen výroby týchto látok, ale aj držania a obchodovania s nimi.

„Obvinený mladík z Brezova mal najmenej od februára tohto roku kupovať a zadovažovať od obvineného Giraltovčana, ale aj od iných osôb v Prešovskom kraji a na území Českej republiky, omamné a psychotropné látky. Išlo hlavne o sušinu ratliny Cannabis (konope), ktorú mal následne predávať viacerým užívateľom, aj obvinenému Giraltovčanovi,“ informoval médiá v policajnej zvodke krajský policajný hovorca, Daniel Džobanik.

Obaja mladí muži sú po vykonaní úkonov umiestnení do cely policajného zaistenia, vyšetrovateľ spracoval podnet na ich vzatie do väzby. Hrozí im trest odňatIa slobody na desať až 15 rokov.

40 rokov školy na Komenského

BARDEJOV. Pri príležitosti 40. výročia založenia Základnej školy na Komenského ulici zorganizovalo vedenie školy stretnutie všetkých bývalých kolegov a zamestnancov školy. Stretnutie po rokoch malo aj kultúrny program, počas ktorého vystúpil detský folklórny súbor Prvosienka so svojím speváckymi a tanečnými číslami, ale aj ľudovým rozprávačom.

Nový Lekársky singletrack v Bardejovských Kúpeľoch je určený pre rodiny s deťmi. / Zdroj: OOCR Šariš Bardejov

Lekársky singletrack v Kúpeľoch

BARDEJOVSKÉ KÚPELE/ BARDEJOV. V Bardejovských Kúpeľoch pribudol už tretí liečivý singletrack, nazývaný aj „family singletrack“. Vo voľnom preklade znamená rodinná jednokoľajová trať, ktorá je určená najmä rodinám s deťmi. Meno dostal rovnako, ako jeden z predchádzajúcich singletrackov, podľa liečivého prameňa Bardejovských Kúpeľov – Lekársky singletrack.

„Výstavbu financovala Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) „Šariš“ Bardejov a vyžiadala si celkové náklady 11 900 eur,” informoval jej riaditeľ Radomír Jančošek.

Mestská rada zasadala

BARDEJOV. Vo štvrtok 9. novembra sa usutočnilo v poradí 39. riadne zasadnutie mestskej rady. Rokovalo sa o viacerých bodoch a hneď na úvode sa jej členovia podrobne zaoberali návrhom nájmu nehnuteľného majetku mesta a návrhom nakladania s mestským majetkom.

Členovia mestkej rady prerokovali aj plnenie mestkého rozpočtu a zriadených rozpočtových organizácií. Podľa predloženého materiálu boli celkové príjmy bežného rozpočtu splnené na necelých 80% a jeho výdavky predstavovali 67%.

Prerokovali aj plnenie rozpočtov za predchádzajúce obdobie v mestkom podniku BAPOS a Základnej umeleckej školy Michala Vileca. Okrem iného sa venovali aj investícii týkajúcej sa výstavby nájomných bytov nižšieho štandardu v mestskej časti Poštárka.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM