Zo Slovenska

KURIOZITA DŇA: Novinka v Slovenskom krase, pribudnú veže na pozorovanie vtákov

Na Slovensku by mala pribudnúť zaujímavá novinka. V Slovenskom krase uvažujú o zriadení veží na pozorovanie vtákov.

Ilustračný obrázok k článku KURIOZITA DŇA: Novinka v Slovenskom krase, pribudnú veže na pozorovanie vtákov
11
Galéria
Zdroj: TASR

Národný park Slovenský kras v spolupráci s partnerským národným parkom Aggtelek v Maďarsku rozbieha v súčasnosti projekt Birds of paradise. Projekt je zameraný na zachovanie a zlepšenie podmienok pre hniezdenie vybraných druhov vtákov. Cieľom je tiež vybudovanie základov infraštruktúry v území pre poznávacie exkurzie.

Chceli by sme vybudovať pre návštevníkov chráneného vtáčieho územia rozhľadne, konkrétne vo veľmi zaujímavej lokalite, ktorou sú Hrhovské rybníky. Vodné vtáctvo je pomerne ľahké aj pre bežnú verejnosť sledovať na vodnej hladine. Chceli by sme vybudovať dve veže na Hrhovských rybníkoch a na maďarskej strane pri vodnej nádrži Rakaca jednu takúto pozorovaciu vežu,“ uviedol zoológ Milan Olekšák zo Štátnej ochrany prírody SR Národný park Slovenský kras s tým, že v močiarnej časti v Drienovci plánujú vybudovať i zelený chodník, ktorý bude na miestach, kde sa bežní návštevníci nemôžu bez špeciálneho vybavenia dostať. Veže by mali podľa jeho slov slúžiť verejnosti do konca tohto roka.

Súčasťou projektu je tiež podpora ornitologických stacionárov v obci Drienovec v okrese Košice-okolie a v obci Szalonna na maďarskom území. Umiestnené sú v povodí rieky Bodvy na úpätí krasových planín a vzdialené od seba 24 kilometrov.

„Venujeme sa hlavne sledovaniu vtáčej migrácie, ktorá ľudí priťahovala od nepamäti, teda kam tie vtáky letia, koľko ich letí, koľko ich je, či tých vtákov ubúda alebo pribúda. Je tu stála služba, tím krúžkovateľov, ktorí sa venujú metóde odchytu vtákov a ich značeniu ornitologickými krúžkami,“ vysvetlil Olekšák.

Novinka v Slovenskom krase, pribudnú veže na pozorovanie vtákov
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM