Rastislav Búgel Zo zahraničia

KURIOZITA DŇA: Starostovi už došla trpezlivosť! V dedine ZAKÁZAL štekanie psov

Starosta francúzskej obce sa postaral o poriadny rozruch. Prostredníctvom vyhlášky zakázal psí štekot.

Ilustračný obrázok k článku KURIOZITA DŇA: Starostovi už došla trpezlivosť! V dedine ZAKÁZAL štekanie psov
Zdroj: Pexels.com , Unsplash.com

Georgio Loiseau je starosta francúzskej obce Poses. Prvý muž dediny sa nedávno postaral o veľký rozruch. Vydal totiž kontroverznú vyhlášku.

Zakázal psí štekot

Ako na základe správy televíznej stanice France 3 informoval server novinky.cz, vyhláška vydaná tesne na konci roka 2023 zakazuje štekanie psov.

Starosta to odôvodnil tým, že je potrebné znížiť hlukovú záťaž obce s približne 1 200 obyvateľmi.

„Niektorí si myslia, že keď ste na dedine, môžete robiť hluk a nikto nič nepovie. My ale máme tiež právo na pokoj,“ nechal sa počuť Loiseau.

Starosta hovorí, že vydanie vyhlášky určite neznamená, že teraz zakážu napríklad aj kikiríkanie kohútov. „Teraz riešime obťažovanie na úrovni 15 až 20 hodín denne od psa, ktorý šteká priamo pod oknami,“ dodal.

Porušenia bude pokutovať

Kontroverzná vyhláška stanovuje, že majitelia zvierat sú povinní „dňom aj nocou prijať všetky potrebné opatrenia k zachovaniu pokoja v susedstve.“

Dokument uvádza aj príklady, kedy majitelia psov nechajú zviera nonstop na dvore bez toho, aby ho vedeli utíšiť, alebo je pes hlučný práve z opačného dôvodu, keď je celý deň zatvorený za múrmi domu.

Starosta dodáva, že jeho nariadenie nie je namierené voči konkrétnej osobe. „Slúži iba k tomu, aby všetkým obyvateľom pripomenulo zákonné ustanovenia, ktoré sú platné v celom Francúzsku,“ uviedol Loiseau, ktorý za nedodržiavania vyhlášky plánuje udeľovať pokuty.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Instagram.com/emilypellegrini
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM