ELA Technológie

Kybernetický útok kvôli VOĽBÁM? Meta zverejnila DETAILY, prečo nefungoval Facebook a Instagram

Facebook, Messenger, Instagram a Threads po výpadku opäť fungujú, oznámila Meta.

Ilustračný obrázok k článku Kybernetický útok kvôli VOĽBÁM? Meta zverejnila DETAILY, prečo nefungoval Facebook a Instagram
Zdroj: Unsplash.com

Príčinou utorkového rozsiahleho výpadku platforiem spoločnosti Meta – Facebooku, Instagramu, Threads a Messengera – bol technologický problém, uviedol šéf komunikácie spoločnosti Andy Stone. TASR informuje podľa správy agentúry AP.

Stone na platforme X (predtým Twitter) dodal, že spoločnosť „vyriešila záležitosť čo najrýchlejšie pre všetkých dotknutých“. Spoločnosť sa zároveň ospravedlnila za spôsobené nepríjemnosti.

Kybernetický útok?

Spoločnosť Netblocks monitorujúca internet predtým spresnila na platforme X, že Facebook, Instagram, Messenger a Threads „zaznamenali výpadky súvisiace s prihlasovacími reláciami vo viacerých krajinách“.

Používatelia nahlásili, že sa nevedeli dostať do svojich účtov na Facebooku a vlákna na platformách Threads a Instagram sa neobnovovali. Platformy WhatsApp, ktorú taktiež vlastní Meta, sa problémy zjavne nedotkli.

Vysoký predstaviteľ americkej Agentúry pre kybernetickú bezpečnosť v utorok novinárom povedal, že agentúra nemá informácie o „spojitosti výpadku s voľbami či inou zlomyseľnou kybernetickou aktivitou“.

V USA je supervolebný utorok, počas ktorého sa konajú primárky v 15 štátoch plus v Americkej Samoe.

Meta robí zmeny

K výpadku došlo tesne pred štvrtkovým termínom pre veľké technologické spoločnosti, aby splnili podmienky nového zákona Európskej únie o digitálnych trhoch.

Meta preto robí zmeny, napríklad umožňuje používateľom oddeliť svoje účty na Facebooku a Instagrame, aby sa osobné informácie nedali kombinovať a zacieliť na nich online reklamy.

V roku 2021 boli Facebook, Instagram a WhatsApp niekoľko hodín mimo prevádzky, pričom výpadok bol podľa spoločnosti výsledkom chybných zmien na smerovačoch, ktoré koordinujú sieťovú prevádzku medzi jej dátovými centrami. Nasledujúci rok mala ďalší krátky výpadok aj platforma WhatsApp.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM