Regióny

Lákadlo pre fanúšikov astronómie: Na Ľubovnianskom hrade sa bude pozorovať nočná obloha

Ak vás fascinuje astronómia alebo ste len jednoducho romantici, odskočte si do Starej Ľubovne. Bude sa tu totiž pozorovať nočná obloha. Zaujímavosťou bude i digitálne planetárium.

Ilustračný obrázok k článku Lákadlo pre fanúšikov astronómie: Na Ľubovnianskom hrade sa bude pozorovať nočná obloha
Zdroj: TASR

Hoci letná sezóna na hrade v Starej Ľubovni už skončila, pokojné obdobie nenastáva. A i napriek tomu, že už podľa riaditeľa Ľubovnianskeho múzea Dalibora Mikulíka bude návštevníkov menej, pripravené majú ďalšie akcie.

Jednou z nich bude už v piatok 5.októbra nočné pozorovanie oblohy. To bude trvať od 17.tej do 20.tej hodiny a všetci, ktorí obľubujú astronómiu, si tu určite prídu na svoje. Vítaní sú aj romantici, ktorí sa radi zasnívajú pri pohľade na hviezdne nebo.

„Astronómovia prinesú modernú techniku a dokonca aj digitálne planetárium. Venovať sa budeme aj Jánovi III. Sobieskému, ktorý sa často riadil hviezdami a mal aj svojho dvorného astronóma,“ uviedol Mikulík s tým, že venovať sa teda bude astronómii z historického hľadiska a pripravená je aj menšia expozícia.

Na hrade sa však už pomaly pripravujú aj na Vianoce a myslia aj na novú letnú sezónu, ktorej budú dominovať kráľovné, ktoré navštívili hrad – uhorská kráľovná Mária a jej sestra, poľská kráľovná Hedviga. „Znova pripravujeme aj rekonštrukciu historickej udalosti,“ dodal na záver riaditeľ múzea.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM