Rôzne

Lákavá novinka: V novoveskej zoo si budete môcť kúpiť nulovú eurobankovku

Zberatelia či milovníci zvierat budú mať možnosť kúpiť si v spišskonovoveskej zoo zaujímavý suvenír. Nulová eurobankovka sa bude predávať už čoskoro...

Ilustračný obrázok k článku Lákavá novinka: V novoveskej zoo si budete môcť kúpiť nulovú eurobankovku
Zdroj: ZOO SNV

Zoologická záhrada v Spišskej Novej Vsi už onedlho ponúkne zaujímavú novinku. Ako štvrtá spomedzi slovenských zoo bude mať vlastnú suvenírovú bankovku. Zavŕši sa tak séria zo slovenských zoologických záhrad.

Lev, opice aj lemur

„Nakoľko bankovky zo zoo Bratislava, Bojnice a Košice nemajú zobrazeného kráľa zvierat – leva a ani opice, rozhodli sme sa, že na našej bankovke bude lev púšťový, orangutan bornejský, gibon bieloruký a lemur kata,“ priblížila riaditeľka zoologickej záhrady v Spišskej Novej Vsi Jana Dzuriková s tým, že tak ako suvenírová bankovka z iných zoo, či významných kultúrnych a historických pamiatok v rámci Európy, je vyrobená na 100% bavlnenom papieri, ktorý sa používa pri výrobe pravých bankoviek.

Ako doplnila, obsahuje množstvo ochranných prvkov používaných pri pravých bankovkách ako je mikrotlač, hologram, sútlačová značka, vodotlač, UV ochranné prvky a mnohé ďalšie. „Je veľká ako dvadsaťeurová bankovka a farebne je ladená ako päťstoeurová bankovka a má vlastné sériové číslo. Nie je určená do peňažného obehu a preto obsahuje prvky, kvôli ktorým ju neprijme žiadny automat ani počítačka bankoviek. Jednotlivé emisie Euro Souvenir bankoviek sú katalogizované v zberateľských katalógoch,“ priblížila.

Už v septembri

Koncept vydávania 0 euro souvenir bankoviek pochádza z Francúzska, kde ho v roku 2015 vytvoril Richard Faille v spolupráci s Národnou bankou Francúzska. Táto bankovka sa vydáva s povolením Európskej centrálnej banky a tlačí sa v tlačiarni cenín. Koncept sa podieľa na zachovaní kultúrneho dedičstva Európy.

Podľa slov riaditeľky, predaj bankovky zo zoo Spišská Nová Ves sa začne v septembri a do predaja pôjde 4600 kusov z celkového počtu 5000. Kvôli propagácii zoologickej záhrady aj za hranicami Slovenska, smeruje 400 kusov bankoviek do zahraničia, kde budú predávané prostredníctvom vybraných partnerov.

„Návštevníci si budú môcť bankovku zakúpiť v pokladni ZOO shopu za 3 eurá. Predaj bude vzhľadom na veľký záujem limitovaný. Začiatok predaja oznámime záujemcom prostredníctvom našej webovej stránky,“ doplnila riaditeľka.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah zo Spišskej a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM