Webnoviny - Svet

Laureátkou cien za fair play aj Abeylegesseová

WEBNOVINY.SK

Elvan Abeylegesse Foto: SITA/AP BUDAPEŠŤ 26. marca (WEBNOVINY) – Nevšedné športové gesto tureckej vytrvalkyne Elvan Abeylegesseovej pred finále behu žien na 10 000 metrov na vlaňajších majstrovstvách sveta v atletike v Berlíne si všimla aj Medzinárodná komisia pre fair play a zaradila ho medzi tri najšľachetnejšie činy uplynulého roka. Spolu s Abeylegesseovou si v sobotu na ceremoniáli v maďarskom Pécsi cenu za fair play prevezmú aj ďalší zástupca atletiky a aktér tej istej situácie – eritrejský tréner Ammanuel Merkorios a taliansky futbalový kouč Giuseppe Pillon.

Abeylegesseová obhajovala v Berlíne striebornú medailu z predchádzajúceho šampionátu v Osake, ale to jej nebránilo v športovom geste, keď požičala tretry etiópskej súperke Meselech Melkamuovej. Keďže Abeylegesseová nosí so sebou vždy dva páry, jeden poskytla súperke, ktorá až vo zvolávateľni (tzv. call-room) zistila, že si ich zabudla. Melkamuová si napokon aj v cudzích tretrách vybojovala striebornú medailu a možno keby bežala vo svojich, vo finiši by s Keňankou Masaiovou neprehrala. Abeylegesseová, ktorá tiež pochádza z Etiópie, preteky na 10 000 metrov nedokončila. Melkamuovej sa bez úspechu pokúšal pomôcť aj Merkorios.

Tréner druholigového talianskeho futbalového klubu Ascoli Pillon prejavil zmysel pre čestnosť v zápase s Regginou, keď dal svojim zverencom pokyn, aby dovolili súperovi skórovať, čím kompenzoval sporný gól svojho tímu.

SITA, AP

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM