Zo zahraničia

Macron po MASAKRE v Moskve: Rovnaká odnož Islamského štátu sa pokúšala aj o útoky vo Francúzsku

Odnož Islamského štátu, ktorá útočila v Moskve, sa podľa Macrona pokúšala aj o útoky vo Francúzsku.

Ilustračný obrázok k článku Macron po MASAKRE v Moskve: Rovnaká odnož Islamského štátu sa pokúšala aj o útoky vo Francúzsku
26
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Odnož džihádistickej siete Islamský štát (IS), ktorá sa prihlásila k piatkovému útoku v Moskve, sa v uplynulých mesiacoch niekoľkokrát pokúšala zaútočiť aj na území Francúzska. Počas návštevy v zámorskom departemente Francúzska Guyana to v pondelok vyhlásil francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Poplach vo Francúzsku

V súvislosti s útokom v Moskve francúzska vláda v nedeľu večer na celom území Francúzska zvýšila stupeň varovania pred teroristickým útokom na najvyšší, čo znamená hroziaci útok.

Macron toto rozhodnutie v pondelok obhajoval ako preventívne opatrenie vychádzajúce z dôveryhodných a spoľahlivých informácií.

Francúzska vláda deklarovala už v nedeľu, že sieť Islamský štát – Chorásán (IS-K) bola zapletená do niekoľkých nedávno zmarených plánov na teroristické útoky vo viacerých európskych krajinách vrátane Nemecka a Francúzska.

Varoval Moskvu

Podľa agentúry AFP Macron súčasne varoval pred akýmkoľvek zneužívaním útoku v Moskve zo strany Ruska. Doplnil, že pre samotné Rusko a bezpečnosť jeho občanov by bolo „cynické a kontraproduktív­ne“, ak by Moskva tento kontext zneužila a pokúsila sa ho obrátiť proti Ukrajine.

Prihlásil sa Islamský štát, obviňujú Ukrajinu

Ruský prezident Vladimir Putin pritom vo svojom príhovore – odvysielanom 19 hodín po útoku v Moskve – už poukázal na zodpovednosť Ukrajiny, aj keď pre svoje tvrdenia neposkytol žiadne dôkazy.

I keď sa k útoku v moskovskom centre Crocus City Hall prihlásila odnož IS, Putinov hovorca Dmitrij Peskov v pondelok odmietol toto priznanie komentovať s odvolaním sa na to, že vyšetrovanie v prípade stále prebieha.

Macron vo svojom vyhlásení uviedol, že Paríž ponúkol ruským bezpečnostným zložkám posilnenú spoluprácu v oblasti boja proti terorizmu.

Peskov však v pondelok deklaroval, že ruské orgány činné v trestnom konaní a ruské tajné služby vyšetrujú teroristický útok v centre Crocus City Hall samostatne a nemajú „žiadne kontakty so Západom“.

Citlivé informácie

V odpovedi na otázku, či boli Kremľu poskytnuté spravodajské informácie zo Spojených štátov, ktoré v marci varovali pred hroziacimi teroristickými útokmi v Rusku, Peskov uviedol, že informácie tohto druhu sa zdieľajú len prostredníctvom príslušných spravodajských služieb a keďže ide o citlivé informácie, nezverejňujú sa.

Peskov pripomenul, že boj proti terorizmu je neustály proces, ktorý si vyžaduje medzinárodnú spoluprácu v plnom rozsahu. Dodal, že teraz sa takáto spolupráca žiadnym spôsobom neuskutočňuje.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Teroristický útok v moskovskej koncertnej sále
26
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM