Webnoviny - Svet

MacTavish trénerom Kanady na MS v Nemecku

WEBNOVINY.SK

Craig MacTavish Foto: SITA, AP TORONTO 24. marca (WEBNOVINY) – Reprezentačným trénerom Kanady na májových hokejových majstrovstvách sveta v Nemecku bude Craig MacTavish. Generálny manažér kanadskej reprezentácie Mark Messier menoval aj ďalších členov realizačného tímu, ktorými budú Doug Risebrough, Michel Goulet a Doug Messier.

Hráčska aj trénerská kariéra MacTavisha, posledného hokejistu bez prilby v NHL, je nerozlučne zviazaná s Edmontonom. S Oilers vybojoval ako hráč tri prstene za víťazstvo v Stanleyho pohári, štvrtý pridal s New York Rangers. Ako hlavný tréner „olejárov“ pôsobil nepretržite od roku 2000 do roku 2009. Už dvakrát viedol Kanadu na MS (2005 a 2008) a vždy skončil strieborný. Na konci uplynulého roka trénoval „európsky“ výber Kanady na tradičnom Spenglerovom pohári vo Švajčiarsku, no jeho tým sa nedostal do finále a skončil na treťom mieste. Paťdesiatpäťročný Risebrough štyrikrát vyhral Stanleyho pohár s Montrealom (1976 – 1979), 14 rokov pôsobil vo funkcii generálneho manažéra Calgary a Minnesoty a 4 roky bol viceprezidentom pre hokejové operácie v Edmontone. Štyridsaťdeväťročný člen hokejovej Siene slávy Goulet hral vo farbách Kanady na dvoch Kanadských pohároch a jedných MS. Ako funkcionár pôsobil ako viceprezident v Colorade.

„Craig je pre tím veľkým prínosom pre svoje veľké medzinárodné trénerské skúsenosti,“ konštatoval MacTavishov dlhoročný spoluhráč z Edmontonu aj New Yorku Rangers Messier a pokračoval: „Vyhrali sme spolu niekoľko Stanleyho pohárov. Mám obrovskú vieru a úctu pred jeho schopnosťou viesť tím Kanady na majstrovstvách sveta.“

Na Kanadu čaká v základnej skupine v Mannheime Švajčiarsko, Lotyšsko a Taliansko, neskôr v kvalifikačnej skupine pravdepodobne Švédsko, Česko a jeden z dvojice Nórsko alebo Francúzsko. Výber „javorového listu“ by sa po olympijskom víťazstve rád vrátil aj na svetový piedestál, odkiaľ ich v posledných dvoch rokoch vždy vo finále odsunuli Rusi.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM