Regióny

Malá dedinka sa tľapla po vrecku: Nová parková zóna stála viac ako jej ročný rozpočet

Parkovú oddychovú zónu za asi 40.000 eur vybudovali tento rok v obci Počúvadlo v okrese Banská Štiavnica. Keďže náklady prevyšujú ročný rozpočet, obec si na to musela zobrať úver.

Ilustračný obrázok k článku Malá dedinka sa tľapla po vrecku: Nová parková zóna stála viac ako jej ročný rozpočet
Zdroj: TASR

Na stavbu sme získali peniaze od Miestnej akčnej skupiny Zlatá cesta, zhotoviteľovi stavby sme však museli zaplatiť skôr, ako sa zúčtuje celá investičná akcia,“ povedala TASR zástupkyňa starostu Helena Vargová. Predpokladá ale, že peniaze za schválený grant prídu ešte do konca tohto roku.

Park s kamennou dlažbou chcú využívať na občasné obecné podujatia a tiež ako miesto pre oddych obyvateľov i turistov.

Aj keď dedina leží v lone čarokrásnej prírody a v blízkosti známeho jazera Počúvadlo, je zrejme odsúdená na zánik. Za uplynulých desať rokov klesol počet obyvateľov zo 130 na 98. „Výrazný úbytok je zrejmý najmä v ostatných dvoch, troch rokoch,“ podotkla zástupkyňa obce. Trend znižovania počtu obyvateľov sa zrejme nezastaví ani v nasledujúcich rokoch, keďže takmer polovica ľudí s trvalým pobytom je v dôchodkovom veku.

Prvá písomná zmienka o obci je z roku 1333, kedy sa nazývala Pocholla. Patrila hradu Levice a od 17. storočia Banskej komore.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM