Barbara Dallosová Správy Zo zahraničia

Máme za sebou NAJTEPLEJŠÍ deň na planéte: Pre ľudí je to rozsudok smrti, varujú vedci

Rekord môže v lete podľa prognóz odborníkov padnúť ešte viackrát. A to nie je dobrá správa.

Ilustračný obrázok k článku Máme za sebou NAJTEPLEJŠÍ deň na planéte: Pre ľudí je to rozsudok smrti, varujú vedci
Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Pondelok (3. 7.) vyhlásili odborníci za najteplejší deň v histórii a hneď utorok (4. 7.) tento rekord prekonal. Americké Národné centrum pre predpovede životného prostredia zaznamenali vôbec najvyššiu globálnu teplotu, aká bola kedy nameraná. Informuje o tom portál iMeteo.

Zlé znamenie

V utorok namerali meteorológovia globálnu teplotu až 17,18 °C. Posledný rekord bol ešte z roku 2016, kedy v lete namerali 16,92 °C.

Odborníci avizujú, že rekord môže byť toto leto prelomený ešte niekoľkokrát. Svet možno zažije niekoľko ešte teplejších dní v priebehu nasledujúcich 6 týždňov. Zvyšujúce sa teploty pripisujú vedci najmä dôsledkom klimatickej zmeny a silnejúcemu fenoménu El Nino.

„Toto nie je míľnik, ktorý by sme mali oslavovať. Je to rozsudok smrti pre ľudí a ekosystémy,“ cituje iMeteo klimatickú vedkyňu Friederike Otto z Granthamského inštitútu pre zmenu klímy a životné prostredie na britskej Imperial College London.

Ďalšia vlna horúčav

Na územie Slovenska sa blíži druhá vlna horúčav tohto roka. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti. Počas leta bola podľa meteorológov zaznamenaná zatiaľ jedna krátka a nie veľmi výrazná vlna horúčav, ktorá trvala od 19. do 23. júna.

Na niektorých staniciach sa predpokladá vlna horúčav už v piatok (7. 7.), na viacerých miestach to bude v sobotu (8. 7.). „Pokračovať bude aj v ďalších dňoch, pričom v období od piatku do pondelka je minimálna pravdepodobnosť zrážok,“ podotýka SHMÚ.

V ďalších dňoch sa podľa meteorológov dostane do našej oblasti zo západnej Európy vlhší vzduch a pribudnú prehánky či búrky. Vzhľadom na vysokú teplotu (na juhozápade okolo 35 stupňov Celzia) a aj zvýšenú vlhkosť vzduchu možno podľa nich očakávať aj dusné počasie a veľmi teplé noci, ako aj vysokú tepelnú záťaž.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zostaňte v obraze. Ďalšie aktuálne správy:

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM