Aktualizované Zo zahraničia

MASAKER v Gaze: Nálet na nemocnicu si mal vyžiadať najmenej 500 obetí. Kto to má na SVEDOMÍ?

Najmenej 500 obetí si vyžiadal údajný nálet na nemocnicu v Gaze, uviedlo v utorok palestínske ministerstvo zdravotníctva.

Ilustračný obrázok k článku MASAKER v Gaze: Nálet na nemocnicu si mal vyžiadať najmenej 500 obetí. Kto to má na SVEDOMÍ?
Zdroj: TASR/AP

TASR informuje na základe správy denníka The Guardian. Explózia, ktorú podľa ministerstva vyvolal izraelský vzdušný útok, zasiahla nemocnicu al-Ahlí Arábí v centre mesta Gaza.

Mŕtvi v nemocnici

Stanica al-Džazíra uviedla, že útok na nemocnicu sa údajne odohral bez predchádzajúceho varovania a budova stále horí. Pod jej troskami sa pravdepodobne nachádzajú stovky tiel obetí.

Izraelské obranné sily (IDF) podľa denníka The Guardian doposiaľ nemajú podrobnosti o útoku na nemocnicu.

Hovorca IDF Daniel Hagari upozornil, že nemá informácie, či bol výbuch v skutočnosti izraelským náletom. „Je tu množstvo náletov, množstvo zablúdených rakiet a množstvo nepravdivých správ od (palestínskeho radikálneho hnutia) Hamasu,“ podotkol.

Hamas označil nálet na nemocnicu v Gaze za vojnový zločin, Egypt vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby zasiahlo. „Mŕtvych je teraz vyše 500, ale myslíme, že ich bude vyše tisíc. Je to masaker,“ povedal Al-Džazíre lekár Zijád Šahádá, ktorý pôsobí v Gaze.

„Masaker v nemocnici Al-Ahlí nemá v našej histórii obdobu. Zatiaľ čo v minulých vojnách a dňoch sme boli svedkami tragédií, to, čo sa odohralo dnes v noci, sa rovná genocíde,“ uviedol hovorca palestínskej civilnej obrany Mahmúd Basal.

Kto útočil?

Izraelská armáda v reakcii na výbuch v nemocnici v palestínskom meste Gaza uviedla, že nemieri na takéto objekty. Armáda dodala, že okolnosti incidentu stále preveruje.

Ako informoval spravodajský web The Times of Israel (TOI), vyhlásenie izraelskej armády bolo vydané dve hodiny po explózii v budove baptistickej nemocnice, z ktorej palestínske radikálne hnutie Hamas viní Izrael a jeho armádu. Hamas tvrdí, že o život prišli stovky ľudí.

Aj vysokopostavená dôstojníčka izraelských záloh Talja Lankriová vo vysielaní izraelskej televízie uviedla, že izraelská armáda „nemieri na nemocnice. To nie je (náš) terč“.

Izraelské obranné sily (IDF) v utorok následne uviedli, že podľa počiatočného vyšetrovania bola explózia nemocnice v centre mesta Gaza výsledkom neúspešného odpálenia rakety palestínskeho radikálneho hnutia Hamas. Uviedol to denník The Guardian, ktorý sa odvolal na server i24NEWS.

Útoky na školu

Najmenej šesť ľudí prišlo v utorok o život pri útoku izraelskej armády na školu v pásme Gazy prevádzkovanú Agentúrou OSN pre pomoc a prácu v prospech palestínskych utečencov (UNRWA), desiatky ďalších utrpeli zranenia. V škole sa v tom čase ukrývalo podľa UNRWA najmenej 4000 ľudí, informuje TASR na základe správ agentúr AFP a DPA.

„Sme pobúrení. Opäť to ukazuje flagrantnú neúctu k životom civilistov,“ uviedol generálny komisár UNRWA Philippe Lazzarini vo vyhlásení zverejnenom na webe agentúry s tým, že zasiahnutá škola sa nachádza v utečeneckom tábore Maghází ležiacom v centrálnej časti pásma Gazy.

„Desiatky ľudí utrpeli zranenia, sú medzi nimi aj pracovníci UNRWA. Budova školy je vážne poškodená. Predpokladáme, že počet zranených sa zvýši,“ uviedol ďalej Lazzarini.

K zásahu školy došlo podľa UNRWA počas izraelského bombardovania pásma Gazy. Izraelská armáda sa k incidentu bezprostredne nevyjadrila.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM