Správy

Máte konto na sociálnej sieti? Aj cez váš profil chce polícia hľadať nezvestné deti

Facebook bude pre slovenských policajtov nápomocný. Štát pripravuje spoluprácu so sociálnou sieťou aj na rýchlu záchranu stratených detí. Váš profil tomu môže pomôcť.

Ilustračný obrázok k článku Máte konto na sociálnej sieti? Aj cez váš profil chce polícia hľadať nezvestné deti
Zdroj: TASR

Na Slovensku bolo v minulom roku nezvestných 471 maloletých detí vo veku do 15 rokov. Vypátrať sa podarilo väčšinu z nich – 460. Druhou skupinou sú tínedžeri vo veku 15 až 18 rokov. Tých sa stratilo 1372. V 1323 prí­padoch bolo pátranie úspešné. Opäť šlo o väčšinu nezvestných. Nie všetky prípady však skončili nájdením hľadaných detí.

V pátraní 37 detí

Rodičia, ktorí zažili kruté okamihy zmiznutia dieťaťa vedia svoje. Rozhoduje čas, detaily, rýchlosť polície a pomoc rodiny či širokého okolia. V súčasnosti má polícia v pátraní 12 maloletých detí a 25 mladistvých.

Za Medzinárodný deň nezvestných detí vyhlásil 25. máj v roku 1983 prezident USA Ronald Regan. V tento deň si pripomíname smutné príbehy detí, ktoré sa nevrátili domov, a hoci sú odídené, unesené alebo stratené, nezabudlo sa na ne.

Za nezvestné polícia považuje dieťa, u ktorého nie je známe miesto pobytu, nie je páchateľom trestného činu, je ohrozené na živote a zdraví a jeho nezvestnosť bola nahlásená na polícii.

Ak je dieťa nezvestné, ako prvých treba preveriť všetkých rodinných príslušníkov, kamarátov a spolužiakov. Podľa polície treba prehľadať všetky miesta, kde by sa mohlo dieťa nachádzať.

Keďže mladí ľudia využívajú a komunikujú medzi sebou väčšinou cez sociálne siete, nezvestného potomka možno nájsť aj vďaka nim. Práve v sociálnych sieťach vidí polícia možnosť rýchleho nájdenia mladistvých.

Pátranie cez Facebook

Policajný zbor pri pátraní po nezvestnej osobe tiež spolupracuje so všetkými mobilnými operátormi na území Slovenska, ktorí umožňujú vykonať lokalizáciu mobilného telefónu.

"V súčasnosti sa vedú rokovania aj so zástupcami spoločnosti Facebook. Výsledkom tejto spolupráce by malo byť zobrazovanie fotografie nezvestného dieťaťa v profiloch všetkých užívateľov tejto siete na území Slovenska v prípade, že dôjde k spusteniu pohotovostného systému AMBER Alert Slovensko. Spustenie takejto služby spoločnosť Facebook prisľúbila sprístupniť v druhej polovici tohto roka, keď bude Slovensko predsedať v Rade EÚ. Týmto sa do pátrania po nezvestných deťoch zapojí v krátkom čase po jeho vyhlásení široká verejnosť,“ povedal Martin Wäldl z oddelenia komunikácie a prevencie Kancelárie prezidenta Policajného zboru.

Rozhoduje pomoc okolia

Ak je toto pátranie neúspešné, je nevyhnutné zistiť, čo všetko si dieťa mohlo zobrať so sebou, spomenúť si, čo presne malo na sebe oblečené, a nájsť jeho najaktuálnejšiu fotografiu.

"Nezvestnosť je potrebné oznámiť na najbližšom útvare Policajného zboru. Na Slovensku neexistuje žiadny časový úsek, ktorý by vymedzoval, kedy od zmiznutia sa po dieťati začne pátrať. Polícia začína pátranie ihneď po jeho nahlásení. Netreba zabúdať, že pri malých alebo chorých deťoch, ktoré sú závislé od liekov, je každá minúta drahá,“ upozorňuje Wäldl.

Dvadsať rokov

Vo všeobecnosti polícia po osobách pátra 20 rokov. Ak sa počas tohto obdobia osoba nenájde, prípadne sa nezistia iné relevantné skutočnosti, pátranie skončí.

Polícia od septembra 2012 pátra aj po Monike Benčatovej, narodenej 25. októbra 1993 a jej dcére Nine Benčatovej, narodenej 3. apríla 2011, obidve s trvalým pobytom v Handlovej. Ich posledným známym pobytom bol Zliechov, kde sa mali v apríli 2012 prechodne zdržiavať u Monikinho priateľa. Odvtedy ich nikto nevidel ani o nich nepočul.

Čítajte aj: Sú gestapácke spôsoby u nás bežné? Ďalšie násilné odobratie dievčatka za asistencie polície!

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM