Webnoviny - Svet

MEČIAR: Za predajom emisií je organizovaná skupina

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA

BRATISLAVA 26. marca (WEBNOVINY) – Medializované vyjadrenia predstaviteľov a zástupcov Interblue Group sú podľa predsedu ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara len podhodenou a pohodlnou variantou. „To, čo bolo povedané, nie je celá pravda,“ vyhlásil dnes Mečiar na tlačovej besede. Podľa neho zostáva veľa nezodpovedaných otázok, ako napríklad kto to celé zorganizoval, na čo boli krycie kroky. Na ich zodpovedanie však ešte nedozrel čas. ĽS-HZDS je podľa Mečiara rada, že nie je spájaná s takýmito kauzami.

Podľa Mečiara za predajom emisií stojí organizovaná skupina. Upozornil, že na ministerstve životného prostredia sa naraz zamestnala skupina spravodajských dôstojníkov. Zdôraznil tiež, že na ministerstve životného prostredia zlyhali kontrolné mechanizmy a nominant ĽS-HZDS v kresle štátneho tajomníka mal nulové kompetencie. Podľa neho treba povedať, ktorí ľudia z SNS boli za kauzu zodpovední a pochybili. Ministerstvo životného prostredia podľa Mečiara klamalo pri predaji emisií premiéra i vládu v troch prípadoch.

Kauza predaja emisií poškodila podľa Mečiara meno štátu. Preto sa treba zaoberať dôsledkami kauzy. Tými by mali byť zmeny zákonov a prijatie vládneho programu na boj s korupciou. Inšpirovať by sa SR mohla v Českej republike, kde taký materiál existuje od roku 2006.

Osoby, ktoré robia verejné obstarávania, by mali mať podľa Mečiara previerku Národného bezpečnostného úradu. Mali by tiež byť podrobovaní detektoru lži. Ak pochybia, mal by im byť zakázaný výkon verejnej funkcie. Zo zákona by mali byť zakázané tajné zmluvy medzi štátom a firmami. Kauza emisií ukazuje podľa Mečiara aj na slabiny zákona o preukazovaní pôvodu majetku, pretože tí, čo na predaji zarobili, môžu preukázať zmluvy, ale aj tak ich konanie nebolo zákonné. Kauza emisií je však podľa Mečiara len špičkou ľadovca. „Korupcia ide po celej krajine,“ vyhlásil.

Niekdajší projektový manažér Interblue Group Washington a Interblue Group Europe Rastislav Bilas, ktorý pre firmu pracoval od 2. septembra 2008 do 14. januára 2010, v stredu uviedol, že jediným majiteľom spoločnosti Interblue, ktorá od slovenského ministerstva životného prostredia kúpila emisie, bol Čech žijúci v Amerike Marek Pleyer. Pleyer je podľa neho majetný človek, obchodník, niečo ako investičný bankár, ktorý spravuje peniaze bohatým ľuďom, napríklad elitným športovcom. Ako projektový manažér podľa Bilasa pracoval pre Interblue aj Norbert Havalec. Rovnako ako on za prácu pre firmu dostal zálohu 500-tisíc eur. Havalec minulý rok priznal, že ako externý poradca vypracoval analýzu emisného trhu a radil ministrovi životného prostredia Jaroslavovi Izákovi i jeho nástupníkovi Jánovi Chrbetovi. Bilas aj Havalec sa osobne poznajú s predsedom SNS Jánom Slotom od 90-tych rokov. Bilas sa o emisnom biznise podľa vlastných slov bavil aj so Slotom, ale až po podpise zmluvy s ministerstvom životného prostredia. Zároveň povedal, že sa od detstva kamaráti s vedúcim služobného úradu ministerstva obrany Miroslavom Simom. Sim nastúpil na ministerstvo po zmene vlád v roku 2006 a podľa medializovaných informácií je považovaný za človeka blízkeho ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi. Bilas vylúčil, že by s ním riešil obchod s emisiami, Kaliňáka ani ministra financií Jána Počiatka podľa vlastných slov nepozná a nekomunikuje s nimi. Predaj emisií vyšetruje polícia, možnú škodu vyčíslila na 66 miliónov eur.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM