Rôzne Zo Slovenska

Mesto má víťazný návrh súťaže revitalizácie Námestia slobody

Predstavenie víťazného a ostatných návrhov sa konalo v priestoroch Fakulty architektúry STU Bratislava, kde si až do polovice decembra môžete pozrieť výstavu návrhov.

Ilustračný obrázok k článku Mesto má víťazný návrh súťaže revitalizácie Námestia slobody
5
Galéria
Zdroj: Bratislava - Magistrát

Hlavné mesto v spolupráci s partnermi HB Reavis a mestskou časťou Staré Mesto predstavili verejnosti výsledky ideovej architektonicko-urbanistickej a krajinárskej súťaže „Revitalizácia Námestia slobody“.

Predstavenie víťazného návrhu a ostatných návrhov sa konalo v utorok 14. novembra v priestoroch Fakulty architektúry STU Bratislava, kde bude až do polovice decembra prebiehať výstava návrhov. Víťazný návrh má podľa poroty najväčší potenciál ako z hľadiska realizovateľnosti, tak z hľadiska ďalšieho rozvoja tohto dôležitého verejného priestoru, pričom tento návrh určí formu jeho revitalizácie.

Návrh zachoval Genius loci

„Postupne pokračujeme v revitalizácii jedného z najdôležitejších verejných priestorov, akým je Námestie slobody. Po ukončení prvej etapy, v rámci ktorej sme upravili a vyčistili námestie a tiež prijali bezpečnostné opatrenia, sa posúvame do druhej etapy. Hlavnou ideou tejto etapy je jeho revitalizácia na základe úspešného návrhu ideovej súťaže,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

„Ľudia možno očakávali inovácie, ale tento návrh je jedinečný práve v tom, že zachováva Genius loci,“ dodal primátor. Súťaž prebiehala od 7. septembra do konca októbra 2017. Začiatkom novembra zasadla porota, ktorej členmi boli architekti, zástupcovia hlavného mesta a zástupcovia spoločnosti HB Reavis. Porota vyberala spomedzi 14 návrhov.

„Súťaž na revitalizáciu Námestia slobody bola súťažou ideovou, nejaké idey sa našli, ale žiadna nebola lepšia ako tá, ktorú nesie námestie dnes. Nenašla sa idea, ktorá by vyvrátila pôvodný koncept – ktorá by povedala – tá pôvodná idea bola zlá.“ zhodnotila porota úspešný návrh.

Oddych, zábava a šport

„Na návrhu oceňujem najmä prvky, ktoré podporujú živé a aktívne využívanie námestia pre zábavu, šport, alebo len príjemný oddych a osvieženie. Teším sa na spoluprácu pri realizácii projektu, zároveň verím, že aj ďalšie bratislavské firmy prejavia záujem pomôcť zlepšiť mesto v ktorom žijeme a prispejú na revitalizáciu námestia finančne, prácou alebo materiálom,” povedal Jakub Gossanyi z Head of Development HB Reavis Slovakia.

Námestie tak na základe víťazného návrhu bude plniť všetky atribúty kladené na súčasný verejný priestor: bezbariérovosť, bezpečnosť a udržateľnosť nákladov z hľadiska realizácie i údržby. V súlade s aktuálnymi stratégiami mesta sú zároveň v návrhu zakomponované optimálne podmienky pre užívanie námestia aj z hľadiska jeho mikroklímy, zelene a hospodárenia so zrážkovou vodou. Medzi ne patrí najmä viac zelených plôch, odvádzanie zrážkovej vody a ostatné.

Koncept budúceho riešenia Námestia slobody bude následne rozpracovaný do projektu, podľa ktorého sa bude revitalizácia realizovať. Samotná revitalizácia je prioritou hlavného mesta na rok 2018.

Nové smetné koše na Námestí slobody
4
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM