Lucia Lauková Správy Regióny Krimi Zo Slovenska

Mestská polícia v Nitre zápasí s nedostatkom príslušníkov: O prácu nie je záujem

Nitrianskej mestskej polícii chýbajú členovia. Podľa nitrianskej radnice je nájsť schopného človeka problematické.

Ilustračný obrázok k článku Mestská polícia v Nitre zápasí s nedostatkom príslušníkov: O prácu nie je záujem
Foto: Rastislav Búgel

Nitrianska mestská polícia (MsP) má problém plniť na sto percent všetky svoje úlohy. Dôvodom je predovšetkým nedostatočný počet príslušníkov. Ako predčasom uviedol náčelník MsP v Nitre Erik Duchoň, záujem o prácu v ozbrojených zboroch u mladej generácie klesá a mnoho mladých ľudí nie je fyzicky a psychicky na túto prácu vhodných.

Problémy sa zhoršujú

Personálne problémy MsP sa podľa radnice neustále zhoršujú. „V súčasnosti je pre nízke platové podmienky a absenciu iných zaujímavých benefitov veľmi problematické získať do pracovného pomeru štandardne schopného človeka, ktorý zároveň musí vyhovovať zákonným požiadavkám,“ uvádza sa v dokumente Vyhodnotenie plnenia rozpočtu mesta Nitra za prvý polrok 2017, v ktorom sa radnica okrem samotného hospodárenia mesta zaoberá aj bezpečnosťou a ďalšími aspektmi života v Nitre.

Rozmiestnenie hliadok

V súčasnosti pracuje v Obvode mesto 38 príslušníkov MsP, v Obvode Klokočina ich pôsobí 21 a ďalších deväť mestských policajtov pracuje v rôznych špecifických funkciách a zaradeniach. Takéto personálne zabezpečenie však podľa zverejneného dokumentu nestačí na stopercentné plnenie všetkých úloh, ktoré sú na MsP kladené. „Počet hliadkujúcich príslušníkov MsP cez deň je naplnený na 92 percent a počet hliadkujúcich príslušníkov MsP v noci je naplnený na 87,5 percenta,“ uvádza sa v správe.

Rýchlosť zásahu

Aj napriek finančným a personálnym problémom sa však MsP darí plniť na takmer 120 percent úlohy, ktoré sa týkajú rýchlosti zásahu. „V roku 2017 sa hliadkam mestskej polície podarilo prísť na miesto výjazdu rýchlejšie, ako bol plánovaný merný ukazovateľ,“ konštatuje sa v dokumente.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM