Aktualizované Správy Regióny

Mika a Vallo si v novom predvolebnom prieskume polepšili, Nesrovnal výrazne padol

Ako by dopadli komunálne voľby, ak by sa konali už túto sobotu? Pozrite si výsledky najnovšieho prieskumu.

Ilustračný obrázok k článku Mika a Vallo si v novom predvolebnom prieskume polepšili, Nesrovnal výrazne padol
10
Galéria
Zdroj: TASR

Volebný tím Matúša Valla si v agentúre FOCUS objednal prieskum, týkajúci sa nastávajúcich komunálnych volieb v Bratislave.

Výsledky prieskumu

Prieskum sa uskutočnil v dňoch 19. 9. – 26. 9. 2018 kombinovanu formou osobného a telefonického dopytovania. Výberovú vzorku tvorilo 800 respondentov, ktorí reprezentujú dospelú populáciu Bratislavy s trvalým pobytom v meste z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania a okresu bydliska.

Respondentom bola položená nasledujúca otázka: V novembri tento rok budú ďalšie komunálne voľby a v Bratislave sa opäť bude voliť primátor. Ak by sa tieto voľby konali už túto sobotu a kandidovali by nasledovní kandidáti a kandidátky, komu z nich by ste dali svoj hlas?

Nasledujúce preferencie kandidátov sú vypočítané z rozhodnutých respondentov.

Zdroj: Team Vallo

Vyrovnaný súboj

Martin Slosiarik z agentúry FOCUS výsledky okomentoval nasledovne: „Začiatok ostrej kampane pomohol najmä kandidátom, ktorí v komunálnej politike doteraz nepôsobili. V porovnaní s júlovým prieskumom zaznamenal Matúš Vallo relatívne najvyšší nárast preferencií + 4,2 percentuálneho bodu. Súboj je tak dnes s ohľadom na štatistickú chybu extrémne vyrovnaný.“

Pokiaľ v júlovom prieskume FOCUS-u delilo od prvej priečky Matúša Valla takmer 14%, dnes je to už iba niečo cez 5%. „ Prieskum tiež potvrdil, že môjmu nárastu pomohli dve veci: podrobný Plán Bratislava a silný tím 35 kandidátov na poslancov Team Vallo, ktorí mi tento plán pomôžu presadiť v zastupiteľstve. Po 4 rokoch hádok a 30 neukončených zastupiteľstvách je totiž jasné, že Bratislava si nemôže dovoliť mať 4 roky v čele bezmocného primátora, ktorému poslanci nič neodhlasujú. Som teda prekvapený, že Ivo Nesrovnal a Vašo Mika doteraz nepredstavili ani jedného kandidáta na poslanca či poslankyňu, s ktorým zdieľajú program a ktorý by po voľbách zahlasoval za ich riešenia,“ povedal k prieskumu Matúš Vallo.

Reakcia kandidátov

Aj podľa ďalšieho kandidáta Václava Miku z prieskumu vyplýva, že Bratislavčania chcú zmenu. Požadujú podľa neho skúsenosti a hodnoty, ale tiež primátora nezávislého tak od politických strán, ako aj finančných skupín. „Zároveň chcú primátora, ktorý už dnes dokáže spolupracovať so starostami a poslancami, pretože zlepšiť život v našom hlavnom meste dokážeme, len ak budeme navzájom spolupracovať,“ zdôraznil Mika. Dôvera ľudí v prieskum ho teší, chce však o ňu zabojovať najmä priamo vo voľbách. „Pretože rozhodujúce nie sú prieskumy, ale voľby,“ dodal Mika.

Podľa kandidáta Jána Mrvu odzrkadľuje prieskum fakt, že volebná kampaň je v plnom prúde a že jeho pozícia spomedzi ďalších kandidátov je po dvoch týždňoch vyrovnaná. „Aj naše predvolebné prieskumy nám potvrdzujú, že doterajšie rozdiely medzi relevantnými kandidátmi sú na úrovni štatistickej odchýlky,“ zhodnotil Mrva, ktorý je tak so svojím umiestnením spokojný.

Názory a prejavenú dôveru Bratislavčanov v prieskume si váži. Tí podľa neho „túžia po tom, aby sa Bratislava vrátila spod kontroly špekulantov a finančných skupín do rúk obyčajným a slušným normálnym Bratislavčanom, ktorí tu žijú“. Je si zároveň istý, že spolu s kandidátmi na mestských poslancov presvedčia obyvateľov hlavného mesta „vo finiši saganovského typu“.

Súčasný primátor a opätovný kandidát Ivo Nesrovnal nevidí dôvod komentovať výsledok prieskumu. Neurobil tak v minulosti, neplánuje to ani teraz, ani v budúcnosti. „V stredu som prezentoval výsledky našej štvorročnej roboty a tešíme sa na záverečných šesť týždňov kampane,“ skonštatoval Nesrovnal. Ľudia podľa neho rozhodnú vo voľbách. „Verím, že dajú prednosť systematickej a kontinuálnej práci pred experimentmi a utópiami,“ poznamenal Nesrovnal.

Kandidáti na primátora Bratislavy 2018
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM