Regióny

Most v Bardejove je vo veľmi zlom stave: Rekonštrukcie by sa mal dočkať ešte tento rok

Na území nášho kraja je až štrnásť mostov vo veľmi zlom stave. Jedným z nich je aj bardejovský, ktorý kraj plánuje zrekonštruovať.

Ilustračný obrázok k článku Most v Bardejove je vo veľmi zlom stave: Rekonštrukcie by sa mal dočkať ešte tento rok
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Mosty na území Prešovského samosprávneho kraja (PSK) majú priemerne päťdesiat až šesťdesiat rokov. Najstaršie boli vybudované v medzivojnovom a povojnovom období, čomu zodpovedá aj ich technický stav. V súčasnosti je na území kraja 14 mostov vo veľmi zlom stave, teda v 6. stupni. Informovala o tom Lea Heilová z Oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov PSK.

Ide o most v Bardejove, Radvani nad Laborcom a Krásnom Brode v okrese Medzilaborce, Ruskej Volovej v okrese Svidník, Jezersku, Huncovciach a za obcou Veľká Franková v Kežmarskom okrese, ďalej most v Šarišskom Jastrabí a za obcou Kremná v okrese Stará Ľubovňa. V havarijnom stave sa nachádza aj most pred Tatranskou Štrbou a za Tatranskou Kotlinou v Popradskom okrese, tiež za Levočskou Dolinou v okrese Levoča, most za Brezovicou v okrese Sabinov a aj most za Žalobínom v okrese Vranov nad Topľou.

Dva mostné objekty v kraji sú dokonca v havarijnom 7. stupni. Správa a údržba ciest PSK ich chce opraviť ešte v tomto roku a zlepšiť tak celkový technický stav mostov, ktorých má v správe 1239.

Most v Bardejove až v 6.stupni

„Rekonštrukcia so zahájením v roku 2018 je v závislosti od priebehu obstarávania plánovaná na dvoch mostných objektoch v siedmom stupni. Ide o most pred obcou Krušinec a most za obcou Litmanová,“ priblížil riaditeľ Správy a údržby ciest (SÚC) PSK Peter Kočiško s tým, že rekonštrukcie by sa mal dočkať aj most v 6. stupni v meste Bardejov a dva mosty v zlom stave v 5. stupni v Spišskej Belej a Ladomirovej.

Aktuálne ma SÚC PSK za sebou rekonštrukciu šiestich mostných objektov v stupni 5 a 6 z celkového počtu osem mostných objektov, ktoré boli projekčne pripravené v minulom období. Na ostatné mosty v týchto stupňoch majú cestári rozpočtovo kryté vyhotovenia projektových dokumentácii s následnou plánovanou realizáciou v rokoch 2019 – 2021.

Podľa štatistík SÚC PSK je najviac mostov na území krajskej samosprávy v počte 671 v 3. stupni, čo znamená dobrý stav. V uspokojivom stave, teda vo 4. stupni, je 352 mostov a v zlom stave v 5. stupni je ich 52.

„Na území PSK je momentálne 65 mostov v prvom stupni, teda v bezchybnom stave. Najviac takýchto mostných objektov je v správe a údržbe v oblasti Prešov 18, v oblasti Starej Ľubovni je ich 14,“ ozrejmil Kočiško a dodal, že vo veľmi dobrom stave je 83 mostov v kraji.

foto: ilustračné

Zdroj: Prešovský samosprávny kraj
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM