TOS Zo zahraničia

Môže ľadová triešť zabiť malé dieťa? Dievčatko v zábavnom parku bojovalo o život!

Záchvaty, halucinácie aj niekoľkohodinové bezvedomie! Trojročné dievčatko museli po vypití ľadovej triešte ratovať lekári.

Ilustračný obrázok k článku Môže ľadová triešť zabiť malé dieťa? Dievčatko v zábavnom parku bojovalo o život!
Zdroj: Unsplash.com

Trojročné dievčatko si vychutnávalo návštevu zábavného parku Xspace v anglickom meste Milton Keynes. Nič nenasvedčovalo tomu, že rodinka bude o chvíľu prežívať extrémne dramatické okamihy.

V hlavnej úlohe glycerol

Mladá slečna však po konzumácii ľadovej triešte začala pociťovať zdravotné ťažkosti. Podľa servera Daily Mail, dostavili sa u nej záchvaty a halucinácie. Jej stav sa ešte náhle zhoršil a na niekoľko hodín upadla do bezvedomia. Ratovať ju museli lekári.

Podľa uvedeného servera bola príčinou jej zdravotných problémov prítomnosť glycerolu v ľadovej triešti. Glycerol zabraňuje zamrznutiu ľadových nápojov a zároveň pôsobí ako sladidlo.

Čo hovoria odborníci?

Hoci je jeho obsah v ľadovej triešti minimálny a pre dospelých a staršie deti nepredstavuje nebezpečenstvo, u malých detí môže podľa odborníkov spôsobiť zdravotné komplikácie.

Tamojšia Agentúra pre bezpečnosť potravín (FSA) odporúča, aby sa triešte nepredávali deťom do štyroch rokov a formou bezlimitného dopĺňania deťom mladším ako 10 rokov.

Predajca, u ktorého bola triešť zakúpená, tvrdí, že tieto odporúčania sa na jeho predajnom stánku nachádzajú. "Nemôžeme však ľudí nútiť, aby sa nimi riadili. Bezpečnosť našich zákazníkov berieme veľmi vážne a budeme spolupracovať s akýmkoľvek orgánom, ktorý nás kontaktuje,“ cituje predajcu Daily Mail.

Medzi mierne príznaky intoxikácie glycerolom patrí vracanie a bolesti hlavy. Šok a hypoglykémia predstavujú už závažné stavy, kedy je potrebné bezodkladne vyhľadať lekársku pomoc.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM