ELA Krimi

Muž sa vybral na HUBY, zaútočil naňho medveď a on v sebaobrane VYSTRELIL!

Nad obcou Stráňavy v okrese Žilina v sobotu približne o 11.00 h zaútočil medveď na mladého muža.

Ilustračný obrázok k článku Muž sa vybral na HUBY, zaútočil naňho medveď a on v sebaobrane VYSTRELIL!
Zdroj: Jakub Kania

Muž sa pohyboval mimo turistického chodníka, v hustom lesnom poraste hľadal huby. V sebaobrane vystrelil na medveďa krátkou guľovou zbraňou.

Oblasti sa treba vyhnúť

Muž nebol zranený. Na miesto bol privolaný zásahový tím. Oblasti sa treba vyhnúť. Zásahový tím celú oblasť monitoruje a bude pokračovať v dohľadávaní medveďa aj nasledujúci deň. TASR o tom informoval odbor komunikácie a propagácie Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR.

Postrelený medveď

Členovia zásahového tímu ŠOP SR po obhliadke lokality, miestnymi nazývanou Múzeum, potvrdili pobytové znaky medveďa a v spolupráci s členmi miestnych poľovníckych združení a v úzkej súčinnosti s políciou postreleného medveďa do večerných hodín dohľadávali. Počas zásahu medveď zaútočil aj na prítomných poľovníkov, ktorí boli taktiež nútení použiť strelnú zbraň. Pri dohľadávaní pomáhali aj psy.

„Postrelený medveď môže byť pre miestnych obyvateľov a návštevníkov nebezpečný, preto boli o situácii upovedomení aj zástupcovia okolitých obcí Stráňavy a Višňové. Výzva bola sprostredkovaná aj prostredníctvom miestneho rozhlasu,“ priblížila ŠOP SR. Ochranári vyzývajú širšiu verejnosť a prípadných návštevníkov, aby sa v týchto dňoch lokalite vyhýbali.

Vychádzajú z brlohov

Zásahový tím ŠOP SR v tomto období upozorňuje na zvýšené riziko stretu s medveďmi, ktoré práve v marci a apríli vychádzajú z brlohov a vodiace medvedice vyvádzajú von svoje mláďatá.

Marec je zároveň mesiacom, keď sa v hustých lesných porastoch pohybujú vo zvýšenej miere poľovníci za účelom hľadania jeleních zhodov.

„Pre minimalizáciu rizika stretu s medveďom odporúčame na svoju prítomnosť v horách upozorniť akýmkoľvek akustickým prejavom a držať sa turistických chodníkov,“ radia ochranári.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM