Webnoviny - Svet

Na EHMK 2013 pôjde 60 miliónov eur z eurofondov

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

KOŠICE 25. marca (WEBNOVINY) – Na realizáciu investičných projektov Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) pôjde 60 miliónov eur zo štrukturálnych európskych fondov, pričom sa v rámci operačného programu vytvorí nová prioritná os pre tieto projekty. Tak o tom rozhodla vláda na rokovaní 24. marca. Zdroje na novú prioritnú os budú alokované z piatich operačných programov.

Mechanizmus financovania projektov EHMK mal byť pôvodne vyriešený už vlani v lete. Pre meškanie kritizovalo vládu mesto, vedenie EHMK a situáciu začala sledovať aj Európska komisia.

Ako vyplynulo z materiálu, ktorý vláde predložil minister kultúry Marek Maďarič, vytvorenie novej prioritnej osi je najschodnejším riešením, pretože tieto projekty sa nedajú realizovať cez iné operačné programy, ktoré už majú jednoznačne stanovené podmienky. Pokiaľ ide o výšku prostriedkov 60 miliónov eur, v materiáli sa uvádza, že sa vychádza z údajov k jednotlivým projektom aktualizovaným k druhému marcu 2010. Ako dnes pre agentúru SITA uviedla Jana Krajkovičová z neziskovej organizácie EHMK-2013, ktorá celý projekt zastrešuje, jednotlivé čiastkové projekty a celkové náklady aktualizovali spoločne s ministerstvom kultúry.

Krajkovičová uviedla, že Zora Jaurová bola v stredu na rokovaní komisie v Bruseli, kde informovala o prijatom uznesení, čo partneri privítali. Podľa riaditeľky EHMK Zory Jaurovej je uznesenie vlády výsledkom dlhodobej spolupráce s ministerstvom kultúry. Doložila, že sa podarilo zvládnuť veľmi ťažkú úlohu. „Na investičných projektoch sa totiž priebežne pracovalo a sme veľmi radi, že ich v najbližšom čase môžeme začať v Košiciach realizovať," povedala Jaurová. Za skvelú správu považuje rozhodnutie vlády aj primátor Košíc František Knapík, pretože podľa jeho slov, projekt EHMK je nielen projektom mesta ale celého regiónu.

Celková hodnota investičných projektov je vyše 63,1 milióna eur, pričom z eurofondov má byť alokovaných vyše 59,99 milióna eur a mesto i Košický samosprávny kraj sa budú na financovaní podieľa čiastkou vyše 3,1 milióna eur. K najvýznamnejším projektom patrí rekonštrukcia Kasární na Kulturpark, čo si vyžiada 16,7 milióna eur. Súčasťou je aj rekonštrukcia košického Amfiteátra vrátane zastrešenia na festivalový priestor za 5 miliónov eur. K veľkým projektom možno rátať aj rekonštrukciu starej plavárne a areálu na umeleckú výstavnú halu za 5 miliónov eur. V pláne sú aj rekonštrukcia Mestského parku za 6 miliónov eur a parku Moyzesova za 3 milióny eur, ako aj vytvorenie Modrého parku v okolí rieky Hornád za 3,5 milióna eur. Na dokončenie rekonštrukcie najvýznamnejšej kultúrnej pamiatky mesta – Dómu sv. Alžbety, sa má vynaložiť 4,2 milióna eur. Košický samosprávny kraj pripravil dva veľké Investičné projekty Ostrov kultúry s celkovým nákladom 10 miliónov eur a projekt Terra Incognita za 1,75 milióna eur.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM