Zo zahraničia

Na Gérarda sa to valí: Španielska novinárka obvinila Depardieua zo znásilnenia

Španielska novinárka a spisovateľka Ruth Bazaová v utorok informovala, že v Španielsku podala trestné oznámenie na francúzskeho herca Gérarda Depardieua za znásilnenie, ku ktorému podľa nej došlo v Paríži pred takmer troma desaťročiami.

Ilustračný obrázok k článku Na Gérarda sa to valí: Španielska novinárka obvinila Depardieua zo znásilnenia
Zdroj: Facebook.com/Gerard Depardieu

Bazaová (51) agentúre AFP povedala, že trestné oznámenie podala vo štvrtok. Dodala, že k znásilneniu došlo 12. októbra 1995, keď robila s hercom interview pre časopis Cinemania. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

Dotyky bez jej povolenia

Depardieu údajne pobozkal Bazovú na ústa a krk bez jej povoleniа a cez oblečenie do nej vnikal prstami, uviedli noviny, ktoré citovali oznámenie v súčasnosti 51-ročnej spisovateľky podané na polícii v španielskom meste Torremolinos.

O trestnom oznámení ako prvý informoval španielsky denník La Vanguardia. Bazaová, ktorá mala v tom čase 23 rokov a Depardieu 46, uviedla, že herec narušil jej súkromný priestor úplne bez jej súhlasu, čím ju celkom „paralyzoval“.

K incidentu malo dôjsť v priestoroch bývalej produkčnej spoločnosti Roissy Films.

Ozvala sa po rokoch

Novinárka najskôr hovorila len o „sexuálnom útoku“, ale na otázku AFP, či bola znásilnená, odpovedala „áno“. „Polícia to tak označila,“ uviedla Bazaová.

Na základe zákona o súhlasnom sexe, schváleného v Španielsku minulý rok, zahŕňa obvinenie zo sexuálneho napadnutia širokú škálu trestných činov – od online zneužívania a obchytávania až po znásilnenie. A za každý z týchto skutkov je iný trest.

V prípade usvedčenia a odsúdenia za znásilnenie sa dáva maximálny možný trest 15 rokov väzenia.

Depardieu, ikona francúzskej kinematografie s vyše 200 úlohami na hereckom konte, bol vo Francúzsku v roku 2020 obvinený zo znásilnenia a vyše desať žien ho tiež obvinilo zo sexuálneho obťažovania a napadnutia.

Záblesky spomienok

Bazaová pre AFP povedala, že na udalosť z roku 1995 „úplne“ zabudla, až kým si neprečítala o vyšetrovaní zverejnenom v apríli spravodajským portálom Mediapart, keď 13 žien obvinilo herca zo sexuálneho násilia.

Článok v nej spustil „vnútorný klik“ a „záblesky“ spomienok, ktoré ešte podľa jej slov potvrdili jej osobné poznámky, ktoré si v tom čase robila.

Je len malá šanca, že trestné oznámenie povedie k obvineniam proti hercovi, keďže pre opisované udalosti platí premlčacia lehota stanovená zákonom vo Francúzsku, uvádza AFP.

Bazaová vysvetlila, že sa napriek tomu rozhodla podať trestné oznámenie, v nádeji, že „pomôže iným ľuďom“ urobiť to isté.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM