Rastislav Búgel Rôzne

Na horách opatrne: Vo všetkých pohoriach platí zvýšená lavínová hrozba

Zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, aktuálne prevláda vo vysokohorskom teréne všetkých slovenských pohorí.

Ilustračný obrázok k článku Na horách opatrne: Vo všetkých pohoriach platí zvýšená lavínová hrozba
Zdroj: TASR

Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v utorok informoval, že najväčším problémom je nový previaty sneh. Ten sa ukladá na záveterné svahy najmä východných, juhovýchodných a južných expozícií a vytvára doskovitý sneh, vankúše a preveje.

„Uvoľnenie doskových lavín, najmä v spomenutých expozíciách, je možné už pri malom dodatočnom zaťažení. Ojedinele sa môžu vyskytnúť aj spontánne, stredne veľké lavíny, ktoré môžu zasiahnuť údolné trasy,“ uviedol s tým, že ľuďom bez znalosti lavínovej problematiky a výbavy neodporúča pohyb vo vysokohorskom teréne.

Na horách sa v utorok výrazne ochladilo. „Teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od mínus 20 do mínus osem stupňov Celzia. Fúkal silný, na hrebeňoch až búrlivý severozápadný vietor s rýchlosťou desať až 18 metrov za sekundu,“ doplnil Kyzek. Za posledných 24 hodín pripadlo prevažne od desať do 20 centimetrov nového suchého snehu.

Foto: ilustračné

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM