Regióny Zo Slovenska

Na jar začne v Ružinove vyrastať jedlý park. Ihriskám stoja v ceste chýbajúce povolenia

Doteraz zanedbaný park sa zmení na atraktívne miesto pre rodiny, mladých ľudí, psíkov aj najmenších Bratislavčanov.

Ilustračný obrázok k článku Na jar začne v Ružinove vyrastať jedlý park. Ihriskám stoja v ceste chýbajúce povolenia
10
Galéria
Zdroj: zelenabratislava.sk

Pred Paneurópskou vysokou školou vznikne unikátny jedlý park, výbeh pre psíkov aj hracia a relaxačná časť.

Malý jedlý raj

Na ploche, ktorá je zároveň súčasťou širšieho konceptu „Ružinovský bulvár“, plánovali developeri stavať, no obyvatelia si vydupali svoje. Na mieste vyrastie jedlý park s domysleným ekosystémom zadržiavania dažďovej vody, včelími rodinami a prostredím pripraveným pre príchod vtáctva. Vyrastie tu prírodný herbár, ZENová a relaxačná časť, detské ihriská aj miesto na grilovanie, a na bočnej strane plochy vyrastie uzavretý moderný výbeh pre psíkov.

Podľa Branislava Kaliského, spoluautora projektu, architekta a mestského poslanca sú už ovocné stromy zakúpené. Celkom 93 rôznorodých stromov bolo starostlivo vybratých v spolupráci s OZ Zelená Bratislava. Ružinovčania sa teda môžu tešiť na gaštany, mandle, jarabiny, ginko, duly, liesky, javor, hrušky, jablone a iné.

Stromami bude park rozdelený na tri funkčné celky. „Dve hracie lúky (futbal, bedminton, lietajúci tanier, atď.), relaxačná časť pri Paneurópskej vysokej škole a altánok na sedenie. Ďalšie časti ako retenčné jazierko a psie ihrisko je plánované na druhú etapu 2019,“ povedal Kaliský.

Psie ihrisko

Ako prvé sa malo začať budovať psie ihrisko. Kaliský predpokladá výstavbu ihriska pre psičkárov na druhú etapu 2019. „V týchto častiach stále nie sú doriešené majetkoprávne vzťahy. Časť pozemkov je zverená mestskej časti Ružinov a časť pozemkovému fondu SR. Súhlasy sa snažíme riešiť,“ dodal architekt.

V novovznikajúcom parku sa budú môcť v uzavretom a modernom výbehu, ktorý vyrastie na bočnej strane plochy, psíkovia do sýtosti vyblázniť. Na ihrisku bude niekoľko hracích prvkov a prekážok, nebude chýbať ani pitná fontánka a prístrešok, kde si budú môcť psičkári posedieť.

Atraktívne miesto

„Na jar tohto roku prebehnú aj terénne úpravy. Snažíme sa dostať povolenie na vybudovanie chodníkov, cyklotrasy a osvetlenia,“ priblížil pre Bratislava24.sk Kaliský s tým, že v tomto roku by chceli dobudovať ešte relaxačnú (ZENovú) časť a priestor čajového susedského altánku so sociálkami. „Na to však už potrebujeme povolenia od správcov sietí a stavebného úradu.“

Zanedbaný park sa tak zmení na atraktívne miesto pre rodiny, susedské stretnutia, mladých ľudí a najrôznejšie podujatia. „Tento projekt je na Slovensku, i z celoeurópskeho hľadiska, svojou polyfunkčnosťou a rozsahom unikátny. Prvky jedlého lesa tvoreného ovocnými stromami, kríkmi a bylinkami, integruje s edukatívnymi a kultúrnymi funkciami pre deti i dospelých,“ priblížil projekt Kaliský.

Usilovné včielky

Počas leta 2017 už stihli na strechu školy umiestniť päť včelích rodín, ktoré budú súčasťou novovznikajúceho ružinovského parku. Postupne budú pribúdať ďalšie včielky, dokopy sa ich na streche školy udomácni zhruba 70-tisíc. Ich úlohou bude starať sa o okolité stromy.

Inovatívny park je výsledkom spolupráce miestnych poslancov, obyvateľov, aktivistov z OZ Zelená Bratislava – ZEBRA a OZ Kreatívna brána. Projekt si vyžaduje investíciu približne vo výške 300-tisíc eur. Iniciátori projektu rátajú s pomocou aj zo súkromného sektora. Projekt bude realizovať mestská spoločnosť Generálny investor Bratislavy.

Jedlý park Ružinov
10
Galéria
Zdroj: zelenabratislava.sk
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM