TOS Zo Slovenska

Na Slovensku má dôjsť k veľkej zmene na cestách: Nové pravidlá na PRIECHODOCH pre chodcov!

Cieľom je zvýšiť bezpečnosť chodcov, no objavili sa aj hlasy, podľa ktorých môže zmena zákona zabíjať!

Ilustračný obrázok k článku Na Slovensku má dôjsť k veľkej zmene na cestách: Nové pravidlá na PRIECHODOCH pre chodcov!
Zdroj: Facebook.com/Polícia SR - Trnavský kraj

Občianske združenie Cyklokoalícia na svojom webe informovalo, že už začiatkom budúceho roka plánuje vláda prijať novelu zákona o cestnej premávke.

Novela sa dotkne aj priechodov pre chodcov

V pláne legislatívnych úloh sa oproti pôvodnému návrhu presunula na skorší termín na základe hromadnej pripomienky, ktorú iniciovala práve Cyklokoalícia.

Novela sa dotkne aj priechodov pre chodcov, pričom združenie pripomína, že úpravu pravidiel v súvislosti s priechodmi pre chodcov avizovala vláda už v svojom programovom vyhlásení.

Aktuálne je to tak, že chodec nesmie vstúpiť na vozovku, a to ani na priechode pre chodcov, ak vzhľadom na rýchlosť a vzdialenosť prichádzajúcich áut nemôže bezpečne cez danú vozovku prejsť. Vodiči sú povinní dať prednosť chodcovi, ktorý už vstúpil na vozovku a prechádza cez priechod pre chodcov.

Ako to má byť po novom?

Ak parlament pripravovanú novelu schváli, tak vodič bude musieť umožniť bezpečný priechod nielen chodcovi, ktorý už vstúpil na vozovku, ale aj tomu, ktorý sa ešte len zjavne chystá prejsť po priechode pre chodcov.

„Vodič bude povinný približovať sa k priechodu pre chodcov len takou rýchlosťou, aby bol schopný v prípade potreby umožniť chodcovi bezpečný prechod,“ vysvetľuje Cyklokoalícia. Zjednodušene sa tomu hovorí absolútna prednosť chodca, aj keď v skutočnosti aj jemu zostanú nejaké povinnosti.

Podobná úprava vychádza z medzinárodného Dohovoru o cestnej premávke, platí takmer vo všetkých krajinách Európskej únie.

„Avizovaná zmena zákona, na ktorej potrebu upozorňujeme už roky, bude veľkým krokom pre bezpečnosť chodcov a Slovensko zároveň priblíži k dopravne civilizovaným krajinám," poznamenal Dan Kollár, prezident Cyklokoalície.

Prvý krok robí chodec

Na margo tejto zmeny sa však už objavili aj opačné názory. Editor špecializovaného portálu Automagazin.sk dokonca napísal blogový príspevok o tom, že táto zmena môže mať opačný efekt a bude zabíjať.

„Ako ja, ako vodič, mám vedieť, že sa chodec skutočne chystá vstúpiť na priechod? V zahraničí napríklad testujú špeciálne pásma, ktoré sú vyznačené na krajoch chodníkov a chodci do nich vstupujú len s úmyslom prejsť na vozovku,“ vysvetľuje. Zároveň podľa neho viac oprávnení môže u chodcov vyvolať pocit nesmrteľnosti. 

„Medzi životom a smrťou je len tenká čiara. Pri prechode cez cestu musí mať aj chodec dávku pozornosti, odhadu a hlavne musí správne vyhodnotiť situáciu. Túto časť schopností a konečného rozhodnutia má chodec ľahšiu, lebo záleží na ňom, či spraví alebo nespraví ten prvý krok,“ píše sa v blogu.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM