Zo Slovenska

Na východe si vydýchnuť ešte nemôžu: Povodňové stupne stále platia vo vyše 30 obciach

Lejaky a búrky narobili poriadne problémy. Stupne povodňovej aktivity stále platia na desiatkach miest.

Ilustračný obrázok k článku Na východe si vydýchnuť ešte nemôžu: Povodňové stupne stále platia vo vyše 30 obciach
18
Galéria
Zdroj: Národný park Slovenský raj , Mesto Kežmarok

Druhé alebo tretie stupne povodňovej aktivity boli k nedeľňajšej 18.00 h vyhlásené v 32 obciach a mestách v povodí riek Slaná, Hornád a Poprad. Informoval o tom hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocák.

„Povodňová aktivita a následné vyhlasovanie stupňov povodňovej aktivity zástupcami samospráv vznikla v dôsledku uplynulej zrážkovej činnosti, čím došlo k zaplaveniu mnohých obcí, a to hlavne z dôvodu stekania vôd spolu s pôdou a naplaveninami z okolitého prostredia – svahov z lesov a polí, a tiež vplyvom vnútorných vôd – z nedostatočnej kapacity odvodňovacích rigolov a podobne, a následného pomiestneho vybreženia vodných tokov v jednotlivých obciach a katastrálnych územiach,“ uviedol Bocák.

Stabilizujú svahy, odstraňujú nánosy

Vodohospodári vykonávajú podľa neho okrem hliadkovej činnosti v ohrozených lokalitách povodňové zabezpečovacie práce, ktoré spočívajú najmä v stabilizácii svahov a odstraňovaní nánosov. „Dnešný deň bolo v teréne v rámci vodou postihnutých povodí 85 vodohospodárov a 42 kusov techniky,“ skonštatoval hovorca.

V povodí Hornádu, Slanej a Popradu v nedeľu prevládalo zamračené počasie s výraznou zrážkovou činnosťou s rôznou intenzitou v sledovaných lokalitách, a to podľa predpokladov hlavne na spodných úsekoch vodných tokov.

Podľa SVP platí, že vodné stavby, ktoré sa nachádzajú na vodných tokoch, pozitívne ovplyvňujú hladiny vodných tokov pod nimi. Splošťujú povodňové vlny, vykonávajú protipovodňovú ochranu a akumulujú vodu v nádržiach.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

Stúpajúca voda komplikuje situáciu
18
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM