ELA Správy Rôzne

Nad našimi hlavami sa rozprestrie PRACH zo Sahary. Môžeme ho očakávať v TROCH vlnách

Ešte tento týždeň sa nad našimi hlavami rozprestrie vzduch s prachom zo Sahary. Môžeme ho očakávať v troch vlnách. Budeme ho môcť pravdepodobne aj vidieť.

Ilustračný obrázok k článku Nad našimi hlavami sa rozprestrie PRACH zo Sahary. Môžeme ho očakávať v TROCH vlnách
Zdroj: Dnes24.sk

Uplynulé dni sú na našom území v znamení zrážok a výrazného studeného frontu. To sa však čoskoro zmení tak, ako to vidíme v našej predpovedi. Spolu s teplom sa však na naše územie dostane aj prach zo Sahary, informuje iMeteo.sk.

Aby toho nebolo málo, piesok, ktorý sa z najväčšej púšte sveta dostal do atmosféry, sa na naše územie dostane hneď v troch vlnách. Veľká noc tak bude u nás v znamení Sahary.

Tri vlny počas jedného týždňa

Prvá vlna saharského prachu príde v stredu popoludní. Bude k nám postupovať od západu a najviac z neho sa usadí vo štvrtok v podobe zrážok na severe Slovenska a v Tatrách. Začiatok veľkonočných sviatkov tak u nás znamená aj príchod tepla a piesku zo Sahary.

„Druhá vlna ale bude výraznejšia a to ale nebude všetko a začiatkom nasledujúceho týždňa príde aj tretia vlna. Aktuálna predpoveď končí v utorok budúci týždeň a to sú stále koncentrácie vysoké,“ dodáva iMeteo.

Saharský prach z prvej vlny z nášho územia odíde vo štvrtok a hneď v ten istý deň sa z oblasti Alžírska a Tuniska uvoľní nad Stredozemné more a Taliansko veľké množstvo ďalšieho piesku. Ten bude v piatok postupovať západnou Európou až sa počas noci a sobotného rána dostane do našej oblasti.

Začiatok týždňa prinesie ďalšiu dávku saharského prachu, tentokrát pôjde o piesok, ktorý sa k nám dostal z opačnej strany a teda najprv zasiahne štáty v okolí Jadranu a potom Slovensko a strednú Európu. Podľa dostupných predpovedí by sa mal udržať minimálne do budúceho utorka.

Môže spôsobiť komplikácie

Saharský prach môže spôsobiť problémy ľuďom s alergiami či dýchacími ochoreniami. Budeme ho ale mať možnosť aj vidieť. Keďže bude podľa predpovede prevažne jasno a výrazné zrážky neočakávame, budeme ho môcť pozorovať pri východe či západe slnka, ktorý bude mať jemne žltkastý až oranžový nádych.

Ďalším dôsledkom, ktorý môže nastať pri jeho zvýšených koncentráciách bude znížená dohľadnosť a bude sa nám zdať akoby sa tvoril opar.

Ilustračné foto

Zdroj: iMeteo.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM