Rastislav Búgel Zo Slovenska

NÁDEJ pre tisíce žien s rakovinou prsníka: Ministerstvo schválilo PREPLÁCANIE drahého lieku

V liečbe rakoviny prsníka by mohol nastať zlom. Drahý liek by mohol byť hradený zo zdravotného poistenia. Všetko teraz záleží na rozhodnutí poisťovní.

Ilustračný obrázok k článku NÁDEJ pre tisíce žien s rakovinou prsníka: Ministerstvo schválilo PREPLÁCANIE drahého lieku
Zdroj: TASR/František Iván

Už onedlho by sa pacientkam trpiacim rakovinou prsníka mohla rozšíriť možnosť liečby. Ako totiž informoval portál spravy.rtvs.sk, ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková rozhodla o uhrádzaní drahého lieku Keytruda zo zdravotného poistenia.

Po novom by tak tieto ženy nemuseli nákladnú liečbu platiť.

Aktuálne sú však na rade zdravotné poisťovne, ktoré môžu voči tomuto kroku podať námietky.

Čo na to zdravotné poisťovne?

Server upozorňuje, že momentálne u nás zdravotné poisťovne Keytrudu preplácajú pri liečbe rakoviny kože, karcinóme pľúc, hlavy a krku. Kategorizačná komisia však najnovšie ministerke odporučila, aby liek hradili aj ženám s rakovinou prsníka.

„Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková v pondelok 15. januára podpísala rozhodnutie o zaradení tohto lieku do zoznamu kategorizovaných liekov,“ prezradila portálu hovorkyňa ministerstva Petra Lániková.

Dôvera námietky podávať nebude, Všeobecná zdravotná poisťovňa to zatiaľ zvažuje a poisťovňa Union to portálu odmietla komentovať.

Vynikajúce výsledky liečby

Rakovina prsníka trápi na Slovensku 30-tisíc žien, pričom ročne pribudne približne 3-tisíc pacientiek. Portál upozorňuje, že približne 400 ženám každý rok diagnostikujú trojnásobne negatívny karcinóm, čo je agresívny nádor, ktorý môže rýchlo metastázovať. Aj v tomto štádiu však pomáha práve Kyetruda.

„Liečba má vynikajúce výsledky. Zmenšuje v predoperačnej liečbe výrazne nádor v prsníku a v postihnutí lymfatických uzlín a tak sa vlastne operácia pre pacientky stáva jednoduchšou a pacientky majú väčšiu šancu na vyliečenie,“ povedala pre spravy.rtvs.sk klinická onkologička Bela Mriňáková.

Ak uhrádzanie lieku odsúhlasia všetky zdravotné poisťovne, preplácať by ho začali už od apríla.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM