Aktualizované Krimi

NAKA obvinila ŠPIČKY bezpečnostných zložiek! Hamran prezradil detaily ranného zásahu

Národná kriminálna agentúra (NAKA) v rámci akcie Rozuzlenie vo štvrtok obvinila viacero osôb.

Ilustračný obrázok k článku NAKA obvinila ŠPIČKY bezpečnostných zložiek! Hamran prezradil detaily ranného zásahu
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Medzi nimi podnikateľa Petra Košča, bývalého príslušníka Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra Pčolinského, príslušníka SIS Michala Agáča, bývalého príslušníka NAKA Jána Kaľavského a bývalého príslušníka SIS Martina Ciriaka aj šéfa NBÚ Romana Konečného.

Obvinenie sa týka zločineckej skupiny, ktorá mala sťažiť alebo mariť vyšetrovania korupčných a iných trestných činov či navodzovať dojem o manipulácii výpovedí svedkov vyšetrovateľmi, ale aj diskreditovať orgány činné v trestnom konaní (OČTK).

Zadržaní ako podozriví sú príslušník NAKA Jozef Khandl a príslušník policajného zboru Michal Vyšváder.

Policajný prezident Štefan Hamran o tom informoval na štvrtkovej tlačovej konferencii. Dodal, že premiéra Ľudovíta Ódora upozornil, že na bezpečnostnej rade sedia bezpečnostné riziká.

Cieľom tejto organizovanej skupiny mala byť diskreditácia vyšetrovateľov NAKA, ktorí pracujú na veľkých korupčných kauzách.

Snahu účelovo vyvolať zdanie nezákonného postupu vyšetrovateľov NAKA a spochybniť vyšetrovanie kauzy Očistec vyšetrovala pôvodne skupina okolo Jána Čurillu. Ako priblížil Hamran, trestné konanie zastavil generálny prokurátor. Prípad prevzala iná skupinka zo zložky Stred NAKA.

„Dospeli k tomu istému záveru, že v tejto krajine sa kradlo, v tejto krajine sa korumpovalo a korupcia bola prítomná na najvyšších miestach. Dospeli k záveru, že polícia bola unesená, boli tu politické nominácie, Policajný zbor nebol riadený prezidentom, ale oligarchami,“ komentoval Hamran. Nové trestné stíhanie sa začalo v apríli 2022.

Polícii sa nepodarilo zadržať všetky osoby, ktoré mala v úmysle. Ako načrtol Hamran, niektoré kľúčové osoby sú na dovolenke, niektoré už komunikujú s políciou, jedna osoba nekomunikuje, je stratená a dohľadáva sa. Riaditeľ NAKA Ľubomír Daňko doplnil, že neboli použití kukláči ani donucovacie prostriedky.

Policajný prezident poukázal tiež na rozsah vyšetrovacieho spisu, ktorý má päť zväzkov, 1200 strán, sedem utajovaných a neutajovaných príloh. Upozornil tiež, že trestné konania sa začali ešte v októbri 2021 a druhé v apríli 2022. Odmietol tak, že ide o manipuláciu konaní pred voľbami.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM