Lucia Koscelníková Regióny Regióny

Návštevnosť ťahajú domáci klienti

Minulý rok padli rekordné čísla, prispeli k tomu vynovené kapacity.

Ilustračný obrázok k článku Návštevnosť ťahajú domáci klienti
Zdroj: Paper Life

BARDEJOVSKÉ KÚPELE/ BARDEJOV. V piatok 2. júna sa konalo slávnostné otvorenie kúpeľnej sezóny požehnaním minerálnych prameňov na kolonáde. Podľa slov generálneho riaditeľa akciovej spoločnosti Jaroslava Komoru minuloročná sezóna bola mimoriadne úspešná. K rekordným číslam návštevnosti prispeli hlavne vynovené kapacity štvorhviezdičkového hotela Alexander a vlani zrekonštruovaného historického hotela Alžbeta.

„Z hľadiska investície ma najviac teší zrekonštruovanie hotela Alžbeta, ktorý sa preslávil návštevou cisárovnej Alžbety, zvanej Sisi, v roku 1895. Samotný apartmán, v ktorom sa liečila cisárovná, láka svojou romantikou a prepojenosťou predovšetkým ženské návštevníčky,“ povedal Jaroslav Komora.

Zdroj: Bardejovský Reportér

Dvadsať rokov od privatizácie

V kongresovej sále hotela Alexandra sa pri jubilejnom 20. ročníku otvorenia sezóny uskutočnila tlačová konferencia. Okrem generálneho riaditeľa Jaroslava Komoru, technického riaditeľa Jozefa Baču a personálnej a prevádzkovej riaditeľky Eleny Romanovej sa konferencie zúčastnili aj riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Šariš – Bardejov, Radomír Jančošek a riaditeľ PR agentúry Paper Life Štefan Kuča.

„Kúpele v súčastnosti disponujú vynovenými kapacitami vlani zrekonštruovaných hotelov Alexander a Alžbeta. Moderným wellness centrom v hoteli Ozón a profesionálne zdatným personálom. Majú najširšie indikačné zameranie spomedzi všetkých slovenských kúpeľov a výnimočné minerálne vody, aké nemajú na Slovensku obdobu. To všetko vytvára perspektívy pre ich ďalší rast,“ informoval na tlačovke Jaroslav Komora.

Celý rast ide na vrub domácej klientele. Slováci objavujú čaro domácich dovoleniek v bezpečnom prostredí a s oveľa vyššou kvalitou služieb, než v minulosti. Rezervy vidíme v získavaní zahraničnej klientely. Poľskí návštevníci sú po Čechoch najčastejší, ale stále uprednostňujú vlastné zariadenia cestovného ruchu,“ dodal Komora. Technický riaditeľ Bardejovských Kúpeľov Jozef Bača poznamenal: „Stavili sme na modernizáciu kapacít a ukazuje sa, že je to správna cesta na zvýšenie atraktívnosti a návševnosti kúpeľov. Tempo modernizácie sme však museli prispôsobiť generovaniu vlastných zdrojov na splácanie pôžičiek. V nastúpenom trende budeme pokračovať. Za posledných deväť rokov sme do liečebnej starostlivosti, ubytovania a športového vyžitia pre klientov investovali viac ako 15-miliónov eur.“

Zdroj: Bardejovský Reportér

V pláne Dukla aj golf

Historický hotel Dukla je národnou kultúrnou pamiatkou. Bol postavený na začiatku 20. storočia a pôvodne to bol hotel Sczéchenyi, neskôr Slávia. Okolo tohto hotela boli veľké diskusie a uvažovalo sa aj o jeho zbúraní a postavení vernej kópie. Pamiatkárom sa ho nakoniec podarilo zachrániť a je už pripravená architektonická štúdia na jeho opravu, ale aj rozšírenie o ubytovacie miesta a podzemné garáže. V hoteli pribudne aj malý wellness. Bez spomínanej prístavby nemá vraj samotná rekonštrukcia hotela z finančného hľadiska zmysel. Okrem toho je hotová aj architektonická štúdia na vybudovanie športového areálu zameraného na golfové aktivity, ktorý sa bude nachádzať v blízkosti kúpeľov.

„Bardejovské Kúpele sú druhým najväčšim zamestnávateľom v okrese Bardejov,“ povedal na tlačovej konferencii Jozef Bača.

Vízie

Akciová spoločnosť Bardejovské Kúpele má vo svojom vlastníctve 33 objektov. V areáli majú mnoho pozoruhodných historických objektov. Za najkrajšiu budovu Kúpeľov sa považuje secesný hotel Astória, ktorý je čiastočne zrekonštruovaný. Po kompletnej rekonštrukcii mu zdatne konkuruje krásne vynovená Alžbeta. Bardejovské Kúpele majú najširšie indikačné zameranie spomedzi všetkých slovenských kúpeľov. Do krytej temperovanej kolonády je zavedených osem prírodných liečivých prameňov. Využívajú sa na vnútornú balneoterapiu formou pitných kúr.

Akciová spoločnosť Bardejovské Kúpele vykúpila ďalšie pozemky v okolí kúpeľov. Slúžiť budú na vybudovanie spomínaného golfového ihriska a možno aj lanového parku. Plánuje sa investícia na obnovu hotelov a verejného osvetlenia. Investovať sa bude aj do energetických technológií a inovácií. Z hotela Alžbeta chcú vybudovať novú značku pod názvom kráľovský hotel. Medzi hotelmi Alexander a Dukla vybudujú oddychovú zónu.

Zdroj: Bardejovský Reportér

Nevyriešené parkovanie

Počas hlavnej sezóny a hlavne počas letných akcií je vidieť, že kapacita parkovacích miest je nepostačujúca. Prvé parkovisko pred kúpeľmi je zanedbané a neprístupné verejnosti. Turisti tak parkujú pozdĺž cesty, ktorá vedie až po hlavnú cestu smerom do Bardejova, alebo parkujú bezohľadne na lúke, ktorá je tiež súkromným majetkom. Hlavné parkovisko je spoplatnené, ľudia sa ale na to sťažujú a za parkovné platiť nechcú, zdá sa im to drahé.

„Do budúcna sme pomýšľali o vybudovaní parkovacieho domu,“ hovorí Jozef Bača.„Otázne je, či ľudia budú za parkovné platiť.

Môže sa stať, že parkovací dom sa postaví a lúka bude aj tak plná zaparkovaných áut,“ dodal Jozef Bača. V poslednom časer vznikajú v Bardejovských Kúpeľoch aj nové rezidenčné zóny. Ľudí láka pokoj a čistý vzduch kúpeľného mesta. Okrem turistov a denných návštevníkov, tak môžeme na kúpeľných cestách stretnúť čoraz viac áut. „Autá v takom prostredí nemajú čo robiť. No zakázať ľuďom používať autá jednoducho nemôžeme,“ dodal Jaroslav Komora.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM