ELA Magazín Lifestyle

Navštívili sme Vianočné trhy v Zürichu: Ako to vyzerá v NAJDRAHŠOM meste sveta? FOTO

Pri predvianočných potulkách sme s našou redakciou zablúdili do Švajčiarska, kde sa dá zo Slovenska ľahko cestovať vlastným autom, letecky z Viedne alebo vlakom z Bratislavy.

Ilustračný obrázok k článku Navštívili sme Vianočné trhy v Zürichu: Ako to vyzerá v NAJDRAHŠOM meste sveta? FOTO
37
Galéria
Zdroj: Marko Rybka

Švajčiarsko preslávili hlavne banky, hodinky či Alpy, no je známe aj vďaka kvalitným syrom a čokoláde. Na vianočných trhoch v centre Zürichu, ktoré sa v roku 2023 stalo najdrahším mestom sveta, sme boli zvedaví nielen na chute, ale aj ceny.

Mesto krajanov

Tak ako v každom väčšom meste, aj tu je viacero vianočných trhov roztrúsených v uličkách starého mesta. Len pár metrov od Zürišského jazera nás očaril „Wienachtsdorf“. Jedinečnú atmosféru dotvárajú tisíce svetiel, obrovský vianočný ligotavý stromček, párty električka, ktorá bola preplnená mladými zabávajúcimi sa ľuďmi.

Približne 100 trhových stánkov tvorí útulnú vianočnú dedinu pred veľkolepým pozadím budovy opery a láka na prechádzku a rozhovor pri varenom víne či miestnych špecialitách.

Mimochodom, dosť často tu počuť slovenčinu a češtinu. Vo Švajčiarsku žije podľa oficiálnych štatistík spred troch rokov vyše 18-tisíc Slovákov.

Krajanské organizácie odhadujú, že by ich mohlo byť 25-tisíc a práve najaktívnejší krajanský život je v Zürichu a v Ženeve. Komu chýba kus domova, nájde aj na vianočných trhoch obdoby našich varených pirôh. Tie tu však stoja približne vyše desať eur.

Kvalita za prijateľnú cenu

Ako sme však zistili, na tento trh priniesli ikonické dobroty výrobcovia z iných krajín, v stánkoch tak natrafíte na chute z Holandska, Nemecka či Anglicka.

„My sme došli iba kvôli trhom z New Castlu,“ povedali nám predajcovia vianočných sladkostí od výmyslu sveta a ochotne nám zapózovali.

V ich stánku sme neodolali čokoládovým kúskom rôznych chutí. Že ide o kvalitu, bolo vidieť aj na cene. Za 300 gramov dobroty sme zaplatili 27 eur a presunuli sme k stánku so syrmi.

Článok pokračuje pod fotografiou.

Zdroj: Marko Rybka

Medzinárodné špeciality

„Sme Holanďania,“ odvetil sympatický predajca kvalitných syrov. Aj na tie si však musíte siahnuť hlbšie do vrecka, no stále nešlo v porovnaní s tými na Slovensku o extrém.

Gurmáni môžu na vianočných trhoch, tak ako aj inde vo svete, naozaj ochutnať prakticky všetko. Narazili sme na obdobu nášho trdelníka v tvare kornútka, plnené pirohy, klobásky, vianočný punč či varené víno. Za studené zaplatíte cez šesť eur, za teplé desať až pätnásť eur.

Nechýbali ani švajčiarske syrové špeciality v podobe syrov: raclette a fondue. Zaujali nás nádherné vianočné ozdoby z fúkaného skla v tvare gitary, piána, či policajného auta.

Aj keď je spomínaný Zürich najdrahším mestom sveta, ceny boli na Švajčiarsko prekvapujúco prijateľné, za menu v stánkoch sme platili v rozmedzí 10 až 15 eur. Vianočné trhy Zürcher Wienachtsdorf budú otvorené do 23. decembra. Mimochodom, Zürich bude od marca 2024 Slovákom ešte bližšie, keďže začne premávať priame letecké spojenie do Košíc.

Vianočné trhy v Zürichu
37
Galéria
Zdroj: Marko Rybka
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM