Webnoviny - Svet

NKÚ prekontroluje biznis štátu s Hayekovcami

WEBNOVINY.SK

Zľava: Štátny tajomník Martin Chren a predseda strany SaS Richard Sulík na tlačovej konferencii ku kauze hayekovcov. Foto: SITA/Michal Burza BRATISLAVA 13. októbra (WEBNOVINY) – Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) prekontroluje zmluvy uzatvorené medzi ministerstvom financií a Národnou agentúrou pre rozvoj malého a stredného podnikania (NADSME) s firmou Hayek Consulting. Vyplýva to z uznesenia, ktoré dnes navrhol predseda národnej rady Richard Sulík a poslanci ho schválili.

Číž: Sulík prekrýva kontrolou iné veci Predseda Národnej rady SR Richard Sulík chce návrhom na prijatie uznesenia, aby Najvyšší kontrolný úrad prekontroloval zmluvy uzatvorené medzi ministerstvom financií a Národnou agentúrou pre rozvoj malého a stredného podnikania (NADSME) s firmou Hayek Consulting, odvrátiť pozornosť. Myslí si to Miroslav Číž zo Smeru-SD. „Nemám porozumenie pre tento typ podania,“ vyhlásil v parlamente počas rozpravy o návrhu uznesenia.

Podľa neho by to na prvý pohľad mohlo byť krásne gesto, ale v skutočnosti nevidí v ňom žiadny zmysel. Ako podotkol, právne porušenie nikto nejako dramaticky neriešil, ale existuje aj politická zodpovednosť.Pro­blém je podľa neho v tom, že dvaja významní funkcionári na úrovni štátnych tajomníkov si pridelili peniaze. „V danom prípade je všetko jasné,“ zdôraznil. Jeho spolustranícky kolega Ľubomír Jahnátek poznamenal, že NKÚ urobí len zákonné posúdenie, no nie morálne, a v tomto prípade ide o morálku. Podľa neho ide najmä o prekrytie problémov v NADSME.

„Ak prijmeme toto uznesenie, mal by to byť precedens, ktorý povie, že pri každom takomto tendri by sme mali ísť do detailov tak, že budeme pozerať každú zmluvu, každú faktúru,“ je presvedčený Martin Poliačik zo SaS. Podľa Číža ak parlament začne prijímať ku všetkému osobitné uznesenia pre NKÚ, bude to znamenať dehonestáciu tohto úradu. „Začíname vyrábať etickú normu z toho, že zlodej ukradne auto a keď ho prichytia, tak ho dramaticky vráti,“ hodnotí návrh na prijatie uznesenia.

„Ja si predstavujem takto správanie člena SaS, keď sa dozvie, že sa stalo niečo v rozpore s etickými normami,“ vyhlásil líder SaS a predseda NR SR Sulík na obhajobu Martina Chrena, štátneho tajomníka rezortu hospodárstva a výstavby nominovaného SaS. Ako zdôraznil, v tomto prípade nemožno hovoriť o tom, že si pridelil peniaze. Odstúpenie Ivana Švejnu zo strany Most-Híd z funkcie štátneho tajomníka rezortu dopravy pre spomínanú kauzu vníma tak, že to urobil pre médiá. „Má tie isté peniaze, dostane 6 000 eur odstupné a bude mať menej roboty, ja toto nevidím ako riešenie,“ vyhlásil. Ako podotkol, nebude mať takú zodpovednosť, na čo sa ohradil predseda Mostu-Híd Béla Bugár, ktorý pripomenul, že bude mať zodpovednosť kolektívnu ako ostatní poslanci. Sulík považuje za korektnejšie postaviť sa čelom k tejto kauze a ako dodal, „keď raz ten Martin Chren nič neurobil, jednoducho nikam nebude odstupovať.“

Kauza hayekovci vznikla po zverejnení informácií, že dvaja členovia firmy, neskôr štátni tajomníci vlády Ivety Radičovej, údajne zarábali v minulom volebnom období na tendroch, ktoré vyhlasovalo ministerstvo financií pod vedením Jána Počiatka. V druhom prípade spoločnosť Hayek Consulting prijala zákazku od NADSME za 8 100 eur už v čase, keď štátny tajomník rezortu hospodárstva Martin Chren (SaS) a bývalý štátny tajomník rezortu dopravy Ivan Švejna (Most-Híd) pôsobili v exekutíve. Firma neskôr kontrakt zrušila, takže sa vôbec nezačal napĺňať.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM