Šport

Nové súboje, nové výzvy. Ako slovenskí futbalisti obstoja v kvalifikácii o MS?

Úspešná reprezentácia vedená trénerom Jánom Kozákom vstupuje do ďalšieho kvalifikačného cyklu. Cieľom je prebojovať sa na šampionát do Ruska 2018.

Ilustračný obrázok k článku Nové súboje, nové výzvy. Ako slovenskí futbalisti obstoja v kvalifikácii o MS?
Zdroj: TASR

Trnavská City Arena, najkrajší futbalový štadión na Slovensku, má v nedeľu podvečer (výkop je o 18.00) veľkú kvalifikačnú premiéru, tím vedený koučom Jánom Kozákom na ňom odštartuje boje o majstrovstvá sve­ta.

Angličania sú ťažkou prekážkou na úvod

Naši reprezentanti majú na úvod za súpera hrdé Anglicko. To po neúspechu na kontinentálnych majstrovstvách vo Francúzsku vymenilo trénera. Hodgsona nahradil Allardyce, ktorý má Albion z pozície najväčšieho favorita F-skupiny priviesť za úspechom. Tým čiastočným a verejnosťou braným za povinnosť je postup z prvého miesta.

Slováci sa v kvalifikačných stretnutiach postavia aj proti Škótsku, Slovinsku, Litve a Malte, zo skupiny priamo na šampionát postupuje prvý tím konečného poradia.

Do Ruska sa z Európy kvalifikuje 13 tímov, okrem deviatich víťazov skupín aj štvorica, ktorá vzíde z baráže. Istým štrnástym účastníkom záverečného turnaja je domáca zborná. Nadstavba v podobe klasickej baráže bude zložená z celkov na druhých miestach, ktoré sa proti sebe postavia na základe toho, koľko bodov v kvalifikácii dosiahnu a to tradičným spôsobom prvý vs ôsmy, druhý vs siedmy, atď. Play off je naplánované na október a november budúceho roka.

PREČÍTAJTE SI: Novinka v ankete Hokejista roka: Slávu berie Sekera

Bez Stocha i Kucku

Pred štartom nového cyklu slovenským éterom prebehla informácia, že tréner Kozák už viac nepočíta so službami Miroslava Stocha. Kontroverzný futbalista mal doplatiť na to, že porušil interné pravidlá stanovené práve skúseným koučom.

Kamaráta sa prostredníctvom médií zastali Kucka i Mak, fanúšikovia i odborníci sa začali baviť o tom, ako to zapôsobí na tím, či neklesá Kozákova autorita. Pred Angličanmi je zaujímavosťou, že práve Juraj Kucka pre zranenie do zápasu nezasiahne.

Slováci do základu počítajú s najväčšou hviezdou Hamšíkom, skúseným kapitánom Škrtelom, ktorý v lete zamenil chladný Liverpool za Fenerbahçe, v zostave uvidíme aj stálice ako sú Kozáčik, Pekarík, Ďurica, Hubočan či Švento.

PREČÍTAJTE SI: Prezident Zimbabwe koná: Nepriniesli ste z Ria medailu? Idete do väzenia!

Aké sú šance našich na úspech?

V F-skupine je najväčším favoritom Anglicko. Prognózy vravia, že by malo postúpiť priamo, Škrtelovi a spol. sa predpovedá druhá priečka a tým pádom povinnosť zabojovať o postup v baráži.

Naši už ale aj v bojoch o ME 2016 ukázali, že sú schopní poraziť aj veľké tímy, veď doma zdolali majstrov sveta i Európy Španielov. Čo je ale z pohľadu postupových vyhliadok najdôležitejšie, tím spod Tatier má pod trénerom Kozákom konzistentné výsledky a výkony, čo dáva veľmi dobré šance na prípadný úspech.

O účasť na turnaji v Rusku 2018 sa budú snažiť aj Škóti, s Litvou a Maltou sa príliš nepočíta.

Slovenská futbalová reprezentácia
13
Galéria
Zdroj: TASR
Postúpia slovenskí futbalisti na MS 2018?

Nie
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM