Aktualizované MAK Správy Zo Slovenska

Vládny program je v parlamente. Poslanci Smeru odišli zo sály

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) sa postavil pred poslancov Národnej rady (NR) SR a predložil programové vyhlásenie vlády (PVV).

Ilustračný obrázok k článku Vládny program je v parlamente. Poslanci Smeru odišli zo sály
Zdroj: TASR
Je Igor Matovič dobrý premiér?

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) poslancov vyzval, aby sa nepozerali na jednotlivé priority vládneho programu ako na priority konkrétnej strany, ale aby brali PVV ako spoločný záväzok. Poslanci Smeru-SD pred vystúpením premiéra opustili plénum.

„Skúsme naplniť najviac z toho, čo sme ľuďom sľúbili. Ruku na srdce, sľúbili sme toho veľa a bude to chcieť veľa práce,“ povedal premiér v úvode. Zdôraznil, že vládna koalícia má v pléne parlamentu ústavnú väčšinu a má tak šancu dramaticky zmeniť Slovensko.

„Máte možnosť a zodpovednosť a my sme vaším prostredníkom ako vláda,“ adresoval koaličným poslancom s tým, že je potrebné držať spolu.

Matovič vo svojom vystúpení kritizoval predchádzajúcu vládu, ktorá podľa neho prispela k strate dôvery občanov v kľúčové štátne inštitúcie a spravodlivosť. Zdôraznil, že to treba zmeniť.

„Skúsme dať nádej, že Slovensko sa naozaj môže zmeniť na krajinu, kde si v prvom rade budeme všetci pred zákonom rovní,“ poznamenal.

Smeráci ušli

Programové vyhlásenie vlády má byť podľa jeho slov najambicióznejším plánom na zmenu. Vyzval preto poslancov na konštruktívnu diskusiu bez ohľadu na stranícku príslušnosť.

Poslancov Smeru-SD kritizoval, že opustili plénum pred rokovaním o dôležitom vládnom dokumente. Ostatných, ktorí ostali v rokovacej sále, označil za tých, ktorí chcú Slovensko posunúť dopredu svojimi víziami.

„Je to neúcta k parlamentnej demokracii a ignorácia ľudí na Slovensku. Verím, že Slovensko po vláde Smeru opravíme a ukážeme, že politika sa dá robiť čestne a pre ľudí,“ pridala sa vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) a takto smerákov skritizovala na Facebook.

Plénum má o vládnom programe rokovať počas šiestej schôdze parlamentu a následne má hlasovať o vyslovení dôvery novej vláde. Na získanie dôvery potrebuje kabinet aspoň 76 hlasov poslancov. V parlamente majú vládne strany ústavnú väčšinu, teda viac než 90 hlasov.

Smer vysvetľuje

Predseda Smeru Robert Fico po boku Petra Pellegriniho na tlačovej konferencii hovorí, že jeho poslanci odišli zo sály počas Matovičovho príhovoru, lebo programové vyhlásenie kriminalizuje Smer.

Prekáža mu veta v programovom vyhlásení vlády, že ľudia vo voľbách odmietli politikov, ktorí zneužívali orgány činné v trestnom konaní na prenasledovanie nevinných ľudí.

„Ukážte mi za posledné roky náš jediný škandál,“ vyhlásil Fico.

Poslanec Fico, ktorý musel odísť z čela vlády po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice, následne zaútočil na ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka, pretože neďakuje Číne, nereaguje na koronavírus, na vedu a výskum, v zahraničnej politike mu chýba definiovaná pozícia voči Rusku a Číne.

Taktiež kritizuje, že sa podľa neho v programovom vyhlásení vlády málo píše o migračnej politike a návrhy ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej na zmeny v justícii považuje za budovanie policajného štátu.

Podľa Fica bude Matovič potrebovať príjmy štátneho rozpočtu namiesto súčasných 17 miliárd na úrovni 25 miliárd, aby zrealizoval program svojej vlády a programové vyhlásenie označil za nerealizovateľné a „sci-fii".

Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM