Prokop Slováček Zo Slovenska

OBRAZOM: Dračie lode ohurujú veľkosťou i históriou. Cez víkend sa plavili v Piešťanoch

Najpočetnejšia posádka, bubeník v lodi, prastará tradícia. Do Piešťan priplávali impozantné „dračie lode“.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Dračie lode ohurujú veľkosťou i históriou. Cez víkend sa plavili v Piešťanoch
Zdroj: TASR

Nebýva úplne pravidlom, že by si do súťažnej lode sadalo 22 ľudí! Desať ich je napravo, desať naľavo, ešte kormidelník a bubeník udávajúci rytmus. Vpredu na lodi je štylizovaná hlava draka, vzadu jeho chvost. Dĺžka 12,5 metra! Keď sa takýto kolos dostane do pohybu, je ho poriadne vidieť i počuť.

Priplávali do Piešťan

Tak ako v sobotu v Piešťanoch, kde sa medzi Krajinským a Kolonádovým mostom uskutočnil 7. ročníka pretekov Dragon cup – Dračie lode.

Na tieto maxi lode je nielen impozantný pohľad, ale zaujímavá je aj história. Kým na Slovensku sa mu v takejto modernejšej podobe venujeme zhruba 20 rokov, v skutočnosti siaha príbeh jeho vzniku až 2000 rokov späť, do starej Číny.

PREČÍTAJTE SI AJ: Dovolenka v Tunisku: Rusi varujú pred teroristami. Čo na to slovenské ministerstvo?

Drak – symbol vody

Traduje sa, že existujú dva príbehy, ako tento šport vznikol. Prvý z nich hovorí o poverčivých čínskych vidiečanoch, podľa ktorých mali preteky dračích lodí privolať dažde a tým aj prosperitu.

Objektom uctievania boli draky, v Ázii tradičné symboly vody. Hovorí sa, že vládnu riekam, moriam a dominujú oblakom a dažďom.

Druhý príbeh je o starovekom čínskom mudrcovi, ktorého vyhnali z krajiny. Strávil veľa rokov putovaním a písaním básní, ktoré oslovovali vidiečanov.

PREČÍTAJTE SI AJ: Nápoj starší ako Biblia. V Izraeali vyrábajú pivo, ktoré nás prenáša stáročia späť v čase

Oslava mudrca

So svojim osudom sa vyrovnával len veľmi ťažko a nakoniec spáchal rituálnu samovraždu ako protest proti skorumpovanosti doby. So skalou v ruke skočil do rieky. Ľudia naskákali do rybárskych lodí aby ho zachránili. Aby ubránili jeho telo pred rybami a diablom, silno bubnovali na bubny a pádlovali v člnoch okolo tohto miesta.

Keď sa duch mudrca jedného dňa zjavil pred priateľmi povedal im, že posledné, čo pod vodou videl, bol obrovský riečny drak. Odvtedy si každý rok pripomínajú jeho smrť festivalom dračích lodí. Presne v piaty deň piateho lunárneho mesiaca v čínskom kalendári.

A takto to vyzerá, keď to do rúk vezmú naozajstní profesionáli! Pozrite si VIDEO.

Dracie lode - video
1
Galéria
Dračie lode v Piešťanoch
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM